'Kis Depresyonu' Uyarisi

Kis aylarinin gelmesi ve gün isigi oraninin azalmasiyla birlikte, uzmanlar vatandaslara kis depresyonu uyarisinda bulundu. Konuyla ilgili Acibadem Kayseri Hastanesi Psikologu Sevim Buzkan Ertugrul, “Kis depresyonu kadinlarda erkeklere göre daha fazla görülüyor” derken, Uzman Psikolog Arzu Hamurcu da mevsimlerin insanlar üzerinde psikolojik birçok etkisi oldugunu söyleyerek “Kis aylarinda melatonin hormonu daha fazla salgilaniyor” dedi.

'Kis Depresyonu' Uyarisi
Kis depresyonunda insanlarin gündelik hayatlarina devam edemeyebilecegini söyleyen Acibadem Kayseri Hastanesi Psikologu Sevim Buzkan Ertugrul, “Mevsimsel duygu durum bozuklugu olarak bilinen kis depresyonu mutsuzluk, bikkinlik, yasamdan zevk alamama ve islevsellikte bozulma olarak kendini gösterir. Burada kastettigimiz sey de kisinin gündelik hayatina devam edememesidir. Sonbahar döneminde baslayan bu depresyon kis aylarinda da devam eder. Bunun en önemli sebeplerinden birisi gün isiginin azalmasidir. Gün isigi, serotonin dedigimiz ayni zamanda da mutluluk hormonu olarak da bilinen hormonun sentezlenmesini saglar. Ancak kis aylarinda gündüzlerin kisa, gecelerin uzun olmasiyla birlikte gün isigindan mahrum kaliyoruz. Bu da depresyonu tetikler hale geliyor. Kadinlarda erkeklere göre daha fazla görülür hatta 2 katidir” dedi.

Sevim Buzkan Ertugrul, dönemi atlatmanin en önemli yolunun egzersiz oldugunu söyleyerek “Bu depresyondan kurtulabilmek için bu dönem içerisinde yapilabilecek en önemli sey egzersizdir. Çünkü egzersiz, harekete geçme durumu serotonin hormonunu destekleyecek türde bir aktivitedir. Bunu yaptigimizda gerçekten kisi kendini daha mutlu ve depresyonla mücadele eder hale getirebilir. Uyku düzenimize dikkat etmek lazim. Uyku vital bir bulgudur ve bu bulgu ne kadar iyi ve düzenli olursa kendimizi depresif açidan daha iyi hisseder hale geliriz. Ayni zamanda da beslenme düzenimize dikkat etmek lazim. Bu dönem içerisinde rutinleri bozmamamiz gerekiyor. Hayatimizda yaptigimiz genel eylemlerin devamini getirmek gerekiyor. Bol bol disari çikmamiz lazim. Hava ne kadar soguk olursa olsun, hava almak, özellikle gündüzleri disari çikmak, gün isigindan ufak da olsa yararlanmak iyi gelecektir. Bunlara ragmen hala geçmeyen bir depresif belirti varsa, uzadiysa mutlaka uzmanindan yardim almak gerekir” ifadelerini kullandi.

Sonbahar ve kis aylarinin insanlar üzerinde birçok etkisi oldugunu söyleyen Uzman Psikolog Arzu Hamurcu da, “Sonbahar ve kis aylarinin sadece doga üzerinde degil, aslinda insanlar üzerinde de birçok etkisi oldugu gözlemleniyor arastirmalarla. Zaten doga üzerinde baktigimizda yapraklarin dökülmesi, havanin degismesi aslinda insanlar üzerinde birçok psikolojik etki barindiriyor. Biz bunu kis depresyonu diye adlandirsak da mevsimsel duygu durum degisiklikleri de diyebiliriz. Bunun belirtileri arasinda yüksek bir isteksizlik, konsantrasyon bozuklugu, istahta azalma ya da artis gibi birçok belirti hakim olabilir. Bu belirtilere ek olarak da hevesle baslanilan isin devamini getirememek, odaklanmada problemler, uykuda ciddi problemler, günlük hayat akisinda ciddi bozulmalar gibi birçok problem yasanabilir. Bunun bir mevsimsel dönem oldugunu tekrardan hatirlatalim. Eger bu dönem uzun süre devam ediyorsa bir uzman yardimi ile daha rahat atlatilabilir. Bu süreçte Kasim ayindan genelde Mart ayina kadar genelde daha çok isteksizlik, düsüncelerde degismeler, konsantrasyon bozukluklari gibi belirtilerle bu süreç geçiriliyor olabilir” dedi.

Hamurcu, kis aylarinda gün isiginin azalmasiyla melatonin hormonunun daha fazla salgilanacagini söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti:

“Bu dönemlerde hava durumu degisikliginden, yani gün isinin azalmasindan dolayi mevsimsel duygu durum bozukluguyla adlandirdigimiz melatonin hormonunun daha fazla salgilandigi bir dönem oluyor. Daha karanlik ortamlarda salgilanan bu hormon, bizde uyku isteksizligi, istahsizlik yada istahta artis veya sürekli uyku hali getiren bir hormon aslinda. Bu durumlarda pozitif olan seylerle, bedeni ve ruhu besleyebiliriz. Bunlarla birlikte renkli kiyafetler giyinerek, içinde bulunulan ortam renkli hale getirilebilir. Ekstra renklerle psikoloji de duygu durumu da ekstra yükseltilebilir. Kis aylari yeni hobiler edinebilmek için çok güzel bir dönemdir. Arkadaslarla, sosyal çevreyle uzak kalinmamasini tavsiye ediyorum. Özellikle gün içerisinde evde ve isten sonra da ayni ortamlarda çok fazla durmamaya özen gösterilmeli. Zaten kis aylarinin getirecegi monotonluk psikolojide bir degisim olusturacagi için, bu aylarda sosyal aktivitelerle ve çevreyle güzellesebilir.”
Kaynak: İHA