Izmir'in Yüz Yili Sempozyumu Iktisat Kongresine Isik Tutacak

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, sehrin kurtulusunun 100. yili etkinlikleri çerçevesinde ‘Izmir’in Yüz Yili’ basligiyla düzenlenen üç günlük sempozyumun ‘Isgal, Kurtulus ve Baris’ konulu oturumuna katildi. Baskan Soyer, Izmir’in tarihi yolculugunun ele alindigi sempozyumun Subat 2023’te yapilacak Iktisat Kongresine de isik tutacagini söyledi.

Izmir'in Yüz Yili Sempozyumu Iktisat Kongresine Isik Tutacak
Izmir Büyüksehir Belediyesi Kent Arsivi, Müzeler ve Kütüphaneler Sube Müdürlügü’nün Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenledigi, bilim insanlari, yazar ve sanatçilarin toplumsal yapidan spora, mimarliktan sanata Izmir’i konustugu ‘Izmir’in Yüz Yili’ sempozyumunun ikinci gününde ‘Isgal, Kurtulus ve Baris’ konulu oturum gerçeklestirildi.

Oturuma Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer de katildi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Izmir, birçok medeniyete ev sahipligi yapmis çok önemli bir sehir. Kurtulusunun yüzüncü yilina bir firsat diye bakiyoruz. Yüz yillik zaman dilimleri her ülke için çok önemli zaman dilimleri. 100 yil aslinda bir firsat olabilir diye düsündük. 100 yil önce yapilan Iktisat Kongresi’nin ‘Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi’ olarak yine Izmir’in ev sahipliginde yapilmasi gerektigine inandik. Neden Izmir’e kurtulusun ve kurulusun sehri diyoruz? Çünkü, 9 Eylül sadece Izmir’in degil tüm Türkiye’nin kurtulusuna tekabül eder. Kurulusun sehri dememiz de cumhuriyetin en temel iktisat politikalarinin kararlastirildigi Iktisat Kongresine ev sahipligi yapmis olmasidir. Kurtulusun ve kurulusun sehri Izmir’in önümüzdeki yüzyila nasil baktiginin ve gelecegin Izmir’inin, Izmirlisinin nasil sekilleneceginin konusuldugu bir toplanti son derece kiymetli. Isik tutacak bir toplanti diye düsünüyorum” dedi.



“Izmir yanginla çok büyük bir travma yasamis”

Izmir’in yüzyil önce de önemli bir noktada oldugunu söyleyen Baskan Tunç Soyer, “100 yil öncesinde onlarca sinema, tiyatro salonuna ev sahipligi yapan, olaganüstü renkli bir hayati olan bir sehir Izmir. Onlarca gazete çikiyor, farkli fikirlerde gazeteler. Birçok ülkenin konsoloslugu var. Dönemin Viyana, Paris’i ile kiyaslanan ve birçok açidan daha önde oldugu düsünülen bir sehir Izmir. Izmir maalesef 200-250 yildir ticaret rotalarinin degismesiyle belki kan kaybetmis, güç kaybetmis bir sehir. 3,5 yillik isgalden sonra yasanan büyük yanginla çok büyük bir travma da yasamis. Önemli bir kirilma noktasi olmus. Simdi bu geçen yüzyil boyunca yasananlari da irdeleyerek, onlari da anlamaya çalisarak önümüzdeki yüzyila isik tutmak gerekiyor. Bu sempozyumun da Iktisat Kongresine isik tutacagini biliyorum. Çok önemli olduguna inaniyorum” diye konustu.

‘Isgal, Kurtulus ve Baris’ oturumu, Prof. Dr. Hasan Mert baskanliginda yapildi. Doç. Dr. Serif Demir, Celal Bayar’in Izmir günleri hakkinda bilgi aktardi. Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Lozan Konferansinda Izmir’e dair görüsmeler hakkinda bilgi verdi. Ertan, Lozan görüsmelerinde Izmir’in adinin en fazla geçen kent oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Mehmet Emin Elmaci ise Izmir’den Mudanya’ya açilan diplomasi yolu ve Saffet Sav konusunda açiklamalarda bulundu.
Kaynak: İHA