Eskisehir Türk Ocagi'nda Osmanli'dan Cumhuriyet'e 'Devlet Ve Toplum' Konferansi

Eskisehir Türk Ocagi’nda; Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölüm Baskani Prof. Dr. Ilhami Yurdakul tarafindan Osmanli’dan Cumhuriyet’e ‘Devlet ve Toplum’ konferansi verildi.

Eskisehir Türk Ocagi'nda Osmanli'dan Cumhuriyet'e 'Devlet Ve Toplum' Konferansi
Prof. Dr. Yurdakul, konferansinda, ilk olarak Avrupa’da ve Osmanli’da devlet ve toplumun evren ve beden metaforu üzerinden nasil izah edildigi, ‘hasta adam’ benzetmesinin ne anlama geldigi üzerinde durdu. Yurdakul, "Hem Bati hem de Dogu toplumlarinda imtiyazli zümrelerin mesruiyetini tartisti. Ikinci olarak da Bati’da fen ve sosyal bilimlerdeki gelismelerin neticesinde, geleneksel devletin yerine ikame edilen modern devlet düzeninde bürokratiklesme, profesyonellesme ve demokratiklesme ilkeleri somut örnekler üzerinden izah etti. Son olarak ise Osmanli geleneksel düzeninde besik ulemaligi; kardes katli ve müsadere kavramlarinin mesruiyeti ve modern devlet düzeninde bir zihniyet degisimi baglaminda izini sürdü’’ dedi.

Soru ve cevaplardan sonra ilgiyle takip edilen konusma; Türk Ocagi Baskani Prof. Dr. Nedim Ünal’in verdigi hediyeler ve sükran berati takdimi ile sonlandi.
Kaynak: İHA