En Güzel Kazin Pistigi Festival

Kocaeli’de düzenlenen festivalde Kars-Ardahan-Igdir sehirlerinin yöresel ve kültürel degerleri tanitiliyor. Vatandaslar kaz basta olmak üzere kete, tandir, cag kebabi gibi yörenin meshur yemeklerini tatma imkani buluyor.

En Güzel Kazin Pistigi Festival
Kocaeli’nin Izmit ilçesinde Kars - Ardahan - Igdir Kültür ve Yöresel Ürünler Festivali’nin açilisi yapildi. Yörenin lezzetleri arasinda yer alan kaz, cag kebabi, kete, tandir, bal gibi ürünler vatandaslara sunuldu. Farkli lezzetlerin tanitiminin yani sira yöresel oyunlar da oynandi. Interteks fuar alaninda kurulan stantlara vatandaslar akin etti. Festivalde renkli gösterilerin yani sira UNESCO Yasayan Insan Hazinesi listesinde bulunan sanatçi Asik Maksut Feryadi de konser verdi. Festival, yarin da sürecek.

Memleketi Kars olan ve programin açilisinda konusma yapan Kocaeli Il Emniyet Müdürü Veysel Tipioglu, “Aziz Türk milletinin her zamankinden daha fazla birlige beraberlige, kardeslige ihtiyacimiz oldugunu ifade ediyorum. Allah birligimizi beraberligimizi bozmasin. Allah devletimize, milletimize, bayragimiza zeval vermesin. Bu vesileyle kanlariyla bayragimizi bayrak yapan, canlariyla da topragimizi vatan aziz sehitlerimizi rahmetle, minnetle aniyorum. Sizlerle beraber olmaktan duydugum memnuniyeti ifade ediyorum” seklinde konustu.



“Suda haslayip pisiriyoruz, 6 saatte çikiyor”

Festivalde pisirdigi kazlari vatandaslara sunan Abdurrahman Bozdemir, “Kazlari Ardahan’dan getirdik. Hepsi kurutulmus kazlar. Kars’a özgü yöresel bir yemektir. Haslayip, tekrardan firina verip, kizartip sunmaktayiz. Pilavini da suyuyla yapip insanlara sunmaktayiz. Samsun’da kaz yapiliyordu, tiridi vardi oranin. Oradaki tirit, yagindan çorba yapilan bir sey. Biz suda haslayip pisiriyoruz, baska da bir seyi yok. 6 saatte çikiyor” diye konustu

“Asinaydik, Izmit’te görünce daha mutlu olduk”

Kocaeli’ye misafir gelip festivale de tesadüfen ugradigini söyleyen Elif Sahiner, “Ben kizimin yanina gezmeye geldim. Tesadüfen denk gelince festivale de ugradim. Fiyatlar oldukça uygun, çok memnunum. Disariya göre iyi fiyatlar. Peynirden tattim, çok güzel geldi. Tereyagindan da tattim, çok güzeldi” dedi.

Sevval Süleymanoglu adli vatandas ise, “Zaten çoguna asinaydik, bir de Izmit’te görünce daha çok mutlu olduk. Sirf festival için buraya geldik. Ben Karsliyim arkadasim da Ardahanli” diye konustu.

Çagla Çaglayan ise, “Biz Ardahanliyiz. Her sene memleketten o yöreden bir seyler getiriyorduk buraya. Simdi burada görünce daha da güzel oldu” ifadelerini kullandi.

Kars Ardahan Igdir Vakfi ve Kocaeli Serhat Illeri Kars Ardahan Igdir Dayanisma Dernegi tarafindan düzenlenen etkinligin açilisina Kocaeli Vali Yardimcisi Senol Kaya, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Emine Zeybek, Cemil Yaman ve Ilyas Seker, Kocaeli Il Emniyet Müdürü Veysel Tipioglu, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Yasar Çakmak, Dilovasi Belediye Baskani Hamza Sayir, Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü, siyasi parti il ve ilçe baskanlari, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA