Dogada Çok Zor Bulunuyor, Kilosu 3 Bin Liradan Satiliyor

Kis aylarinin vazgeçilmezi olan Bucak salebinin degeri günden güne artiyor. Dogada çok zor bulunan salebin toplanmasi ve yapimi emek gücüne dayali oldugu için kilogrami 3 bin TL’yi buluyor.

Dogada Çok Zor Bulunuyor, Kilosu 3 Bin Liradan Satiliyor
Kahve ve çay kadar geleneksel olan ve kis aylarinda en sik tüketilen içeceklerden birisi olan salep, Burdur’un Bucak ilçesinden tüm Türkiye’ye servis ediliyor. Soguk havalarda ellerden düsmeyen salep aslinda salepgiller familyasindan gelen otsu bir bitki çesidi. Mor veya kirmizi renkteki çiçek kisimlari salkim salkim, gövde kismi da silindirik ve dik sekilde. Asil salep olarak bardaklarla bulusan faydali toz, salebin yumrularindan elde ediliyor. Türkiye’nin Ege, Marmara, Bati Karadeniz bölgelerinde yetisme alanlari bulunan salep, özellikle Burdur’un Bucak ilçesinde çok fazla yetisiyor. Bucak salebi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret olarak 2021 yilinda tescillendi.

Bucak salebi tam bir sifa kaynagi

Bucak’ta üretilip tüm Türkiye’ye servis edilen Bucak salebi birçok saglik sorununa iyi geliyor. Daha çok kis aylarinda tüketilen salep; istah açiyor, üst solunum yollarini yumusatiyor, bagirsak yollarini düzenliyor, vücut sicakligini dengede tutuyor, direnci ve kuvveti arttiriyor, sinirleri yatistiriyor, düzenli içildiginde anne sütünü arttiriyor ve kalbin düzenli çalismasina yardimci oluyor.

Kis aylarinin vazgeçilmez meshur içecegi Bucak salebi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret olarak tescillendi. Ocak 2020 yilinda Bucak Kaymakamligi, Bucak Belediyesi ve Bucak Ticaret ve Sanayi Odasi’nin ortak olarak basvurduklari "Bucak Salebi" ibaresi ve mahreç isareti amblemine 10 Agustos 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret tescili verildi.

Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan tarafindan salep; “Çarsi Pazar Degil Hakiki Cografi Tescilli Bucak Salebi” olarak nitelendirildi.

65 yildir salep üretiyor

Bucak’ta 65 yildir salep imalati yapan Nuri Güzel, “Salep aslinda dogal orkide bitkisinin yumrusudur. Nisan – mayis aylarinda 15 günlük bir hasat döneminde toplanir. Toplanan bu yumrular kaynatilarak kurutulur. Yaz döneminde ilçemize gelir. Burada da büyük tas degirmenlerde ögütülerek toz haline getirilip kullanicilara servis edilir. Toz haline getirilen salebin kullanimi; 1 litre süte 5-6 gram salep ekleyerek sicak içecek yapilir, 1 litre süte 6-7 gram ekleyerek de dondurma yapilir. Dogadan toplanan salebin kültür olarak da yetistirilmesi için birçok çabamiz oldu. Ülkemiz dikerek salep üretimi yapan bir çok arkadasimiz bunu basardi. Salep ticaretinde en önemli unsur, gerçek salebi, kaliteli salebi bulabilmek, bunu kullanabilmektir. Bucak’ta salebin çok fazla yetismesi ve ticaretin buradan dönmesinden dolayi ilçemizdeki salep “Bucak Salebi” olarak cografi isaret tescili aldi. Türkiye’de ki bütün dondurmacilar ve salep içecegi yapan firmalar salebi Bucak’tan temin etmektedir. Dogada zor bulunan ve emek gücüne dayanan bir ürün oldugu için su anda salebin kilogram fiyati 3 bin TL’dir” dedi.

Bucak’taki kafelerde servis edilen Bucak salebine yerel halkin ilgisi büyük. Bucak halki, “Bucak’imizin salebini sik sik içiyoruz. Kis aylarinin vazgeçilmesi Bucak salebini herkese tavsiye ediyoruz” diyerek, herkesin bu lezzeti tatmasini tavsiye ettiler.
Kaynak: İHA