Antibiyotik Direnci Yilda 5 Milyon Kisinin Ölümüne Yol Açiyor

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Salih Demir, antibiyotik direnciyle baglantili olarak 2019 yilinda 5 milyon insanin hayatini kaybettigine deginerek, bunun bir halk sagligi sorunu oldugunu söyledi. Dr. Demir, kontrolsüz antibiyotik kullaniminin çok agir sonuçlar dogurabilecegi konusunda uyarida bulunarak “Her antibiyotik grubu farkli bir bakteri türüne etki eder. Doktor önermedikçe antibiyotik kullanmayin” dedi.

Antibiyotik Direnci Yilda 5 Milyon Kisinin Ölümüne Yol Açiyor
Acibadem Eskisehir Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Salih Demir, antibiyotik direnci hakkinda bilgi vererek, antibiyotigin dogru kullanimina iliskin önemli tavsiyelerde bulundu. 1920’li yillarda hayatimiza giren antibiyotiklerin, enfeksiyonlarin tedavisinde kullanilmaya baslamasindan sonra salgin hastaliklarin önlenmesinde ve enfeksiyonlara bagli ölümlerin azalmasinda büyük rol oynadigini belirterek “Buna bagli olarak insan ömründe artis yasanmistir. Ancak son yillarda antibiyotiklerin gereksiz kullanimi, yeterli süre kullanilmamasi, hayvancilik endüstrisinde antibiyotiklerin kontrolsüz kullanimi sonucu direnç gelismeye baslamistir” diye konustu.



“Dirençli enfeksiyonlarin tedavisi imkânsiz olabilir”

Antimikrobiyal direncin, bakteri ve mantar gibi mikroplarin, onlari öldürmek için tasarlanmis ilaçlari yenme yetenegi gelistirdigi zaman ortaya çiktigi bilgisini veren Dr. Demir, “Bu, verdigimiz ilaçlarin mikroplari öldüremedigi ve mikroplarin çogalmaya devam ettigi anlamina gelir. Dirençli enfeksiyonlarin da tedavisi zordur hatta bazen imkânsiz olabilir. Bunun sonucunda çok basit enfeksiyonlarin bile agir geçmesi, hastaligin normal sürecinden uzun süre devam etmesi, hastane yatislarinin artmasi ve sosyoekonomik yükleri ile kisileri hatta halk sagligi açisindan ülkeleri zorlamaktadir” dedi.



“Yilda 5 milyon insanin ölümüne yol açiyor”

Antibiyotik direncinin 2019 yili verileriyle dünya çapinda en az 1,27 milyon insani öldüren ve 5 milyon insanin da baglantili nedenlerle ölümüne yol açan küresel bir halk sagligi tehdidi olduguna dikkat çeken Dr. Demir, bu tehditin önüne geçebilmek için saglik hizmeti saglayicilarinin ve halkin antibiyotiklere karsi tutum ve yaklasimlarini degistirmeye yönelik önlemler almasi gerektigini söyledi.



“Her antibiyotik farkli bakteriye etki gösterir”

Su anda piyasada birçok çesit antibiyotik bulundugunu belirten Dr. Demir, antibiyotiklerin damardan, agizdan, cilde krem veya merhem olarak veya damla olarak göze veya kulaga uygulanabildikleri için farkli formülasyonlara sahip oldugunu, her bir antibiyotik sinifinin farkli bakteri türleri üzerinde etki gösterdigi için birbirinin yerine kullanilamayacagini anlatti. Antibiyotiklerin kontrolsüz-reçetesiz kullanildiginda kendi baslarina sagligimizi tehdit edebilecegi gibi kan sulandirici, nöbet ilaçlari, antidepresanlar, dogum kontrol haplari, bitkisel ilaçlar veya alkollü içecekler gibi diger ilaçlarla birlikte alindiginda etkilesime girerek enfeksiyon disinda daha büyük saglik sorunlari, yan etkiler ortaya çikarabilecegini de sözlerine ekledi. Bu yan etkilerin, mide rahatsizligi veya cilt döküntüleri gibi hafif belirtilerden ciddi alerjik reaksiyonlar, böbrek-karaciger hasari gibi potansiyel olarak yasami tehdit eden durumlara kadar degisebilecegini ifade etti.



“Iyilesseniz bile tedaviyi yarida kesmeyin”

Dr. Demir, bu nedenle antibiyotik kullanimiyla ilgili su hususlarin altini çizdi:

“Sadece reçete edilen kisi tarafindan kullanilmali, tedavi iyilesmis olsa bile yarida kesilmemeli. Evlerde antibiyotik stoklanmamali. Iyi niyetle olsa dahi sizin için yazilan antibiyotigi ‘bu bana iyi gelmisti’ diye bir yakininiza vermeyin, size iyi gelen antibiyotik bir baskasina zarar verebilir. Hekiminiz uygun görmüyorsa antibiyotik reçete edilmesi için israrci olmayin.”
Kaynak: İHA