ABD'den Kuzey Kore'ye Nükleer Silahsizlanma Için 'Ön Kosulsuz Müzakere' Çagrisi

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un ABD ve müttefikleri için tehdit olusturan askeri yetenekleri gelistirme çabasini sürdürdügünü belirterek "nükleer silahsizlanma için ön kosulsuz müzakere" teklifini yineledi.

Kuzey Kore’nin dün "yüksek itis gücüne sahip kati yakitli motor" teknolojisini basari ile test ettigini açiklamasinin ardindan ABD’den konuya iliskin açiklama geldi. Basin toplantisinda konusan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a yönelik, "Sayin Kim, bölgeye, yarimadaya, müttefik ve ortaklarimiz ile ulusal güvenlik çikarlarimiza tehdit olusturan askeri yetenekleri gelistirme çabasini sürdürüyor" ifadelerini kullandi. Kirby, "Iste bu yüzden Japonya ve Güney Kore ile çalismaya devam edecegiz. Bu yüzden yarimadada ve bölgede varligimizi, tatbikatlarimizi ve egitimlerimizi sürdürüyoruz.

Iste bu yüzden Kore Yarimadasi ve çevresinde istihbarat toplama yeteneklerimizi gelistirmek için çalistik" dedi.

Kirby, buna ragmen Kuzey Kore’ye diplomatik çözüm kapisini açik birakti.

"Ön kosulsuz müzakereye haziriz"

Daha önce de dile getirdigi diplomatik çözüm çagrisini yineleyen Kirby, "Kim ile ön kosulsuz müzakere teklifimizi yeniden ifade ediyoruz. Yarimadanin nükleer silahlardan arindirilmasina yönelik diplomatik bir yol bulmaya çalisabilmek adina kendisini bu teklifi yine ön kosulsuz olarak kabul etmeye çagiriyoruz” diye konustu.



Pyongyang silah programina hiz kazandirdi

Bu yilin basindan beri 63 füze denemesi yaparak silah programina yeniden hiz kazandiran Kuzey Kore, son olarak dün yeni tip bir stratejik silah sistemi gelistirme çalismalari kapsaminda "yüksek itis gücüne sahip kati yakitli motor" teknolojisini basari ile test ettigini kamuoyuna duyurmustu.
Kaynak: İHA