Neset Ertas'in Çocuklari Davayi Kazandi, 'Garip Bülbül Neset Ertas' Filmi Yayinlanmayacak

Halk ozani Neset Ertas’in hayatini konu alan ’Garip Bülbül Neset Ertas’ filminin kendilerinden izin alinmadan çekildigini öne süren Ertas’in çocuklarinin, açtigi dava karara baglandi. Mahkeme, 23 Aralik’ta vizyona girecek filmin yayinlanmamasina hükmetti.

Neset Ertas'in Çocuklari Davayi Kazandi, 'Garip Bülbül Neset Ertas' Filmi Yayinlanmayacak
Türk Halk Müzigi’nin usta isimlerinden Neset Ertas’in hayatini anlatan ’Garip Bülbül Neset Ertas’ filmi için Ertas’in ailesi, kendilerinden izin alinmadan ve merhumun da ne sagliginda ne de öldükten sonra buna rizasinin olmadigini öne sürmüstü. Buna iliskin ise filmin yayinlanmamasi için tazminat davasi açan aile, ayrica mahkemeden filmin yayinlanmamasi için ihtiyati tedbir karari aldirmisti. Yapimci Mustafa Uslu ise bu karara itiraz ederek filmin ’Garip Bülbül Neset Ertas’ adli kitaptan uyarladigini iddia etmisti. Ertas’in ailesinin yapimci Uslu’ya açtigi dava Istanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde karara baglandi. Mahkemede görülen durusmaya Mustafa Uslu, esi Sinem Öztürk ile katilirken, Neset Ertas’in çocuklari Canan, Döne ve Hüseyin Ertas da taraf avukatlariyla katildi.



"17 bin kisinin emegi var. Yazik çok yazik"

Durusma öncesi açiklama yapan davali yapimci Mustafa Uslu, "Aileyle görüsmek istedik, onlarin da gönül rizalarini almak istedik. 5 yil onlarla görüsmek için her seyi yaptik. Neset Ertaç o kadar büyük bir çinardir ki gölgesi hepimize yeter, orada durmayi bilene. Burada mesele iki aile var. Birisi ilk esi ve çocuklari, ikincisi ikinci esi. Ilk esi ve çocuklari filmin çekilmesini istemiyor, ikinci esi istiyor ama Neset Ertas topluma mal olmus bir insan. 5 yillik proje. 3 bin 500 kostüm dikildi. 17 bin kisinin emegi var. Yazik çok yazik. 22 buçuk milyon insan filmlerime gitti, onlarin kalplerine dokundum. Bu filmle de ayakta alkislanacak bir film yaptim. Hayatimin en güzel filmini yaptim, üstüne basa basa söylüyorum’’ seklinde konustu.



Karar açiklandi

Yayin yasagi olan durusmanin ardindan kararini açiklayan mahkeme, yapimciligini Mustafa Uslu‘nun üstlendigi ‘Garip Bülbül Neset Ertas’ filmi ve fragmanlarinin yayinlanmamasina karar verdi.

‘’Güçsüz insanlarla savasmaya alismislar herhalde’’

Mahkemenin kararini vermesinin ardindan adliye meydaninda açiklama yapan Neset Ertas’in oglu Hüseyin Ertas, "Demek ki adalet oluyormus, varmis. Biz kimse hakkinda kötü seyler söylemek, kötü kelimeler kullanmak istemiyoruz. Herkes kendine yakisani yapar. Bizler elimizden geldigince ugrastik, savastik. Güçsüz insanlarla savasmaya alismislar herhalde, bunlarin da söylenmesi lazim. Bizi desteklemek için her yerden gelen babamizin sevenlerine ve destek olanlara tesekkür ediyorum’’ dedi.

Ertas’i kizi Döne Ertas babalarinin vasiyetine sahip çiktiklarini ve bu yolda babalarina gönüllerinde yer veren gerçek sevenlerine tesekkürlerini sunduklarini ifade etti.



"Bu yapimcilar ve benzerleri insanlarin özel hayatina izinsiz müdahale etmez bundan böyle"

Avukat Ugur Çapkin ise açiklamasinda, "Bu davadan tedbir karari verildi, artik haksiz olarak çekilen filmin vizyona giremeyecegi tescil edilmis oldu. Ne film ne de fragmanlar yayinlanamayacak. Bu konuda mahkeme kararini verdi. Umuyorum ki bu karar örnek olur, bu yapimcilar ve benzerleri insanlarin özel hayatina izinsiz müdahale etmez bundan böyle. Daha evvel örneklerini gördügümüz davalar yasanmaz, bu güzel örnek olur" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA