Yüksekovalilar Maskeyi Koronadan Degil, Kömür Dumanindan Dolayi Takiyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yasayan vatandaslar korona virüs salgininda hiç indirmedikleri maskelerini simdi de ilçede yogunlasan kömür dumanindan dolayi takmaya basladi.

Yüksekovalilar Maskeyi Koronadan Degil, Kömür Dumanindan Dolayi Takiyor
Yüksekova’da kis mevsimiyle birlikte kullanimi artan kalitesiz kömür nedeniyle gökyüzünü duman kaplamasi vatandaslari düsündürüyor. Özellikle sabah ve aksam saatlerinde soguk havanin etkisiyle binalarda yakilan kömürün dumani ilçenin havasini kirletirken, vatandaslar ise koronavirüs dönemindeki gibi tekrar maskelerini takmaya basladi.

Yüksekovali vatandaslar, kirli havadan kurtulmak için yetkililere seslenerek, dogalgazin bir an önce ilçeye getirilmesini talep etti. Is yerinde maske taktigini ifade eden esnaf Sinan Tayak, “Su an Yüksekova’da hava kirliligi hat safhada. Insanlar pandemiden dolayi hastanelere gitmiyordu, bu hava kirliliginden dolayi hastanelere gidiyor. Bu hava kirliliginden dolayi zehirleniyoruz. Bu kalitesiz kömürün Yüksekova’da kullanmasi, sehrimizin temiz havasini bitirmis durumdadir. Muhakkak dogalgaz Yüksekova’ya getirilmelidir. Yetkililerden bu konuyu çözmelerini istiyoruz” dedi.



“Kirli havadan kurtulusumuzun tek yolu dogalgazin getirilmesidir”

Dogalgazin getirilmesini istediklerini söyleyen esnaf Sadettin Babat da, “Bu maskelere aslinda pandemi döneminde alismistik, ama görüyorsunuz kömür dumaninin hat safhaya ulasmasiyla artik maskelerimizi takmak zorunda kaldik. Bu sene Yüksekova’ya getirilen kalitesiz kömür nedeniyle hastaliklar basladi.

Geçen gün hastaneye gittim. Inanin pandemi döneminde bu bölgede bu kadar hastalik yoktu. Ümit ediyoruz ki bir an önce dogalgaz getirilir, biz de bu kirli havadan kurtuluruz. Özellikle aksam ve sabahlari kentin semasini kömür dumani sis seklini kapliyor” ifadelerini kullandi.

“6 ay boyunca maskeli dolasmak sart oldu”

Bu zehre acil önlem alinmasini isteyen Hasim Han isimli vatandas ise “Önceden maskeyi pandemi döneminde kullaniyorduk. Simdi 6 ay boyunca kalmak zorunda kalacagiz. Kentimizde zehir saçan kirli bir hava var. Artik yetkililerden bir çözüm istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA