Uzmanindan 'Strep A' Açiklamasi Açiklamasi 'Önüne Geçilebilecegini Düsünüyorum'

Strep A bakterisinin neden oldugu hastaliklar sebebiyle Avrupa’da hayatini kaybeden çocuklar endise verirken Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Özden Durmus Gönültas, “Son dönemde Avrupa’da bazi vakalar oldu, özellikle cilt enfeksiyonuna bagli bazi ölüm vakalari bildirildi. Türk hekimlerinin uzun yillardir bildigi bir klinik tablo oldugu için vaktinde ilaç kullanimiyla bu tür durumlarin önüne geçilebilecegini düsünüyorum. Menenjit vakalarinda da son yillarda maalesef biraz artis söz konusu. Eskiden daha az gördügümüz bazi menenjit türlerini biraz daha sik görmeye basliyoruz. Bununla ilgili en önemli sey; asilama mutlaka yapilmasi gerekiyor” dedi.

Uzmanindan 'Strep A' Açiklamasi Açiklamasi 'Önüne Geçilebilecegini Düsünüyorum'


Soguk havalarin etkisini arttirmasiyla üst solunum yolu enfeksiyonlarinda artis yasaniyor. Covid-19 pandemisinin yogunlugunun azalmasinin ardindan maskesiz geçen ilk kista çocuklarin, en çok etkilenen gruplar arasinda yer aldigi belirtiliyor. Öksürük, ates, bogaz agrisi, halsizlik, bas agrisi gibi sikayetlerle çocuk acil ve polikliniklerinde yogunluk yasandigi ifade edilirken, RSV, Covid-19, metapnömovirüs ile rinovirüslerin benzer sikayetlere neden oldugu vurgulaniyor. Beykent Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Özden Durmus Gönültas sürece iliskin bilgi verirken, bogaz agrisi gibi belirtileri bulunan bir bakteri olan Strep A’ya iliskin de konustu.

Bakterinin neden oldugu hastaliklar Avrupa’da çocuk vefatlarina neden olurken Dr. Gönültas, bakterinin Türkiye’de uzun zamandir bilindigini ifade etti.

Dr. Gönultas, son zamanlarda menenjit vakalarinda artis oldugunu söylerken, asinin önemine dikkat çekti.

“1 yas alti ve ilk 6 ay olgularda klinik tablolar daha agir seyrediyor"

Enfeksiyon vakalarina artis oldugunu ifade eden Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Özden Durmus Gönültas, “Kis döneminde birçok viral enfeksiyonda zaten her yil ciddi bir artis görüyoruz. Özellikle influenza, RSV gibi virüsler daha çok ön plana çikiyor ama maskelerin artik kullaniminin ortadan kalkmasi, hijyene dikkat edilmemesi, herkesin temasinin artmasi sonucunda da son dönemde maalesef bu viral enfeksiyonlarinin görülmesinde ciddi bir artis var. Son günlerde özellikle ciddi bir influanze salgini söz konusu, bunun beraberinde RSV ve Covid vakalarinda artis var. Özellikle çocuklarda 1 yas alti ve ilk 6 ay olgularda bu klinik tablolar daha agir seyrediyor. Son haftalarda hem çocuk servislerinde hem yogun bakim ünitelerinde gerçekten doluluk orani ciddi oranda artmis durumda. Polikliniklerimize de yüksek ates, düsmeyen, inatçi ates ile basvuran vaka sayimiz çok fazla. Bu durum da ciddi yogunluklara sebep oluyor. Bir de sadece bir virüs degil, son dönemde birden fazla virüsün etken oldugu klinik tablolarla karsilasabiliyoruz. Bu da tablonun daha da agir ve ciddi ilerlemesine sebep olabiliyor. Belirtiler birbirine çok benziyor. Siklikla yüksek ve dirençli ates, öksürük, burun akintisi, bogaz agrisi, solunum sikintisi, ishal, kusma gibi birçok belirtiyle karsimiza geliyor, biz klinik olarak bunu ayirmaya çalisiyoruz ama daha çok bazi testlerle virüslerin adini koyabiliyoruz. Ona göre tedavilerimizi yönlendirmeye çalisiyoruz” dedi.



“Az gördügümüz bazi menenjit türleri son yillarda biraz daha sik"

Strep A bakterisine iliskin konusan Dr. Özden Durmus Gönültas, “Halk arasinda beta enfeksiyonu diye geçer, aslinda biraz beta virüsü diye yanlis ifadeler kullanildi. Virüs degil, bir bakteriyel etkendir. Bizim yillardir bildigimiz asina oldugumuz bir enfeksiyon etkeni aslinda, a grubu beta hemolitik streptokok dedigimiz bir çesit bakteri. Üst solunum yolu, cilt enfeksiyonuna neden olabiliyor. Bazen devaminda enfeksiyon geçirildikten sonra halk arasinda kalp romatizmasi olarak bilinen akut romatizmal ates tablosuna sebep olabiliyor. Tedavisi penisilin ve penisilin grubu antibiyotiklerle yapilan bir hastalik türü diyeyim. Son dönemde Avrupa’da bildirilen bazi vakalar oldu. Özellikle cilt enfeksiyonuna bagli bazi ölüm vakalari bildirildi.

Ancak beta enfeksiyonunda vaktinde, uygun antibiyotik, uygun dozda kullanilirsa bu tür komplikasyonlarla karsilasmiyoruz. Türk hekimlerinin uzun yillardir bildigi ve asina oldugu bir klinik tablo oldugu için vaktinde antibiyotik kullanimi, ilaç kullanimiyla bu tür durumlarin önüne geçilebilecegini düsünüyorum. Menenjit vakalarinda da zaten kis döneminde de artislar olabiliyor ama son yillarda maalesef biraz artis söz konusu. Eskiden daha az gördügümüz bazi menenjit türlerini son yillarda biraz daha sik görmeye basliyoruz. Bununla ilgili söyleyecegin en önemli sey; asilama. Menenjit asilamayla önüne geçebilecegimiz yegane ve en önemli hastaliklardan bir tanesi. Bir influenza gibi yine viral birçok hastalikta da asilamayi öneriyoruz ama özellikle menenjitte erken dönemde ilk 6 ayda baslanan asilama programlariyla çocuklarimizi ciddi anlamda menenjitten korumus oluyoruz” ifadelerini kullandi.

“Influenza salgini ciddi boyutlara ulasmis durumda"

Asilamanin hastaliklara karsi büyük önem tasidigina dikkat çeken Dr. Gönültas, “Asi bizim için hele ki çocuk hekimleri için çok çok önemli. Asilar bizim için hastalanmadan çocugu korumak adina en önemli silahimiz. Hele ki menenjit gibi agir sekellere hatta maalesef ölümlere sebep olan tablolarda elimizde böyle bir sansimiz varken bunu mutlaka kullanmak gerekiyor. Çünkü gerçekten çok yüksek oranda koruyuculuk saglayarak çocuklarimizin menenjitten uzak kalmasini sagliyor. Su dönemde en önemlisi maske ve hijyen kis döneminde kapali ortamlarda çok ciddi bir viral ve bakteriyel yük olusuyor. Özellikle kalabalik ortamlarin okul, kres veya alisveris yapilan alanlarin, ortamlarin temizligi, sik havalandirilmasi çok önemli. Mecbur kalmadikça kalabalik ortamlara çikilmamasi, çikildigi zamanda mutlaka maske takilmasi, el hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Damlacik yoluyla bulasiyor diyoruz ama yüzeylerden temaslarla bulasan da birçok bakteri ve virüs var. Bagisiklik sistemini destekleyecek yegane iki sey var; birincisi saglikli beslenme ikincisi de düzenli bir uyku. Özellikle su son 1-2 haftadir tüm hocalarimiz da bildiriyor, influenza salgini ciddi boyutlara ulasmis durumda. Bu nedenle gerekli olmadikça kalabalik oyun ortamlari, avm gibi ortamlara çocuklari mümkün oldugunca sokmamali” diye konustu.



“Hastalikta kesin tanimiz bogaz kültürüyle koyuluyor”

Ates, bogaz agrisi gibi Strep A bakterisini akla getirebilecek belirtiler hissedilmesi halinde doktora basvurulmasi gerektigini söyleyen Dr. Gönültas, sözlerini söyle sürdürdü: “Ates, bogaz agrisi gibi beta enfeksiyonu düsündürecek bulgularimiz basladigi, sikayetlerimiz oldugu zaman hizlica bir hekime basvurmamiz gerekiyor. Çünkü biz klinik muayene ve hizli streptokok testi ya da bogaz kültürü gibi testlerle bu bakterinin varligini kanitlayabiliyoruz. Özellikle bu hastalikta kesin tanimiz bogaz kültürüyle koyuluyor. Uygun muayene ve tani yöntemlerini kullandiktan sonra vaktinde antibiyotik tedavisi baslarsa daha kötülesebilecek tablolarin da önüne geçilmis oluyor”
Kaynak: İHA