Rize'de Ata Tohum Seferberligi

Rize’de toplanan geleneksel ata tohumlari halka dagitilarak tekrardan hayat buluyor.

Rize'de Ata Tohum Seferberligi
Rize’nin Findikli ilçesinde Ziraat Odasi’nin 2017 yilinda Rize’nin çevre illerinden ata tohumlari toplamak için arayis içine girdi. Yaptiklari arayisin sonunda çevre illerdeki Ziraat Odalariyla görüsme sonucu ata tohumlarini topladi. Topladiklari tohumlari kendi bahçelerinde ekerek 100 bin fide üreterek Findikli halkina dagittilar. Her yil ata tohumu dagitmayi gelenek haline getiren Ziraat Odasi bu yilda 5 milyon ata tohumu dagitmayi planliyor. Findikli Ziraat Odasi Baskani Mehmet Ali Özsoy, ata tohumlarini toplamalarindaki amacin hiçbir kimyasal kullanmadan dogal sekilde üretmek oldugunu söyledi.



"Ata tohumlarini daha büyük kitlelerle daha büyük topraklarda dikilmesini saglayacagiz"

Yaptiklari projeyi anlatan Findikli Ziraat Odasi Baskani Mehmet Ali Özsoy, yapacaklari dagitimlarin sadece Rizelilere yönelik olmayacagini belirterek "2017 yilinda Ordu’nun ilçe odalarindan baslayarak Artvin Borçka’ya kadar bütün odalarla konusarak geleneksel ata tohumlarini istedik. Bu tohumlari Findikli Ziraat Odasinda topladik. Üretim bahçelerimizde de ektik. 2017 yilinda elde ettigimiz tohumlardan fide üreterek, 100 bin fide dagitimi yaptik. Sonraki yil 500 bin tohum dagittik. Daha sonraki yil 1 milyon tohum dagittik. Geçen yil 2 milyon dagittik bu yilda 4 milyon ile 5 milyon arasinda tohum elde ettik. Bu tohumlari paketliyoruz ve çesitlendiriyoruz. 2023 yilinin Subat ayinda, bu sefer sadece Findikli halkina degil, çevre illerden gelenlerle paylasacagiz. Ata tohumlarini daha büyük kitlelerle daha büyük topraklarda dikilmesini saglayacagiz" ifadelerini kullandi.

"Disaridan gelen çesitler, bu iklime alisik olmadigi için sürekli ilaç istiyor"

Ata tohumlarini toplamalarinin amaçlarinin kimyasal kullanmadan tamamen dogal üretim yapmak oldugunu ifade eden Özsoy "Ata tohumlarinin içerisinde hibritten daha verimli çesitler var. Daha önemlisi ata tohumlari bölgenin iklimine ve topragina uyum sagladigi için buradaki yagmura, sicaga daha alisik oldugu için, daha dayanikli, daha verimli, hastaliklara dayanikli oldugu için daha verimli oluyor bölgede. Disaridan gelen çesitler, bu iklime alisik olmadigi için sürekli ilaç istiyor. Oysa biz geleneksel çesitlerimizle hiç kimyasal kullanmadan dogal üretim yapiyoruz. Bundan dolayi geleneksel tohumlar bizim için çok daha önemli. Ata tohumlardan ürettigimiz sebzelerde eskiden annemin bahçesinde aldigim lezzeti, kokusunu aldik. Ata tohumu yetistirmek için gerekli sebeplerden biri oldugunu düsünüyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA