Mahalledeki Sosyal Tesis Kadinlara Is Kapisi Oluyor

Elazig’in Hicret Mahallesi’nde 14 yil önce kurulan sosyal tesis, bölgede her yil yüzlerce kadina hem egitim hem de is olanagi sagliyor.

Mahalledeki Sosyal Tesis Kadinlara Is Kapisi Oluyor
Elazig’in dezavantaj mahallerinden olan Hicret Mahallesi’nde yaklasik 20 yildir mahalle muhtarligi görevini yürüten Murat Gülbasan’in girisimleri, devletin destegiyle 2008 yilinda açilan tesis 14 yildir kadinlara hem is hem de egitim olanagi sagliyor. Içerisinde basta hali dokuma olmak üzere, okuma ve yazma, giyim, asçilik, spor, el sanatlari, dikis nakis ve örgü kurslarinin verildigi tesiste Milli Egitim ve Halk Egitim müdürlüklerinin katkilariyla farkli branslarda 13 ögretmen ve kurs hocasi görev yapiyor. Her yil yaslari 18 ile 50 arasinda degisen 300 kadin ise hem mesleki egitim aliyor hem ürettikleri ürünleri siparis üzerine satarken, aldiklari maasla da aile ekonomisine katkida bulunuyorlar.

Muhtar olduktan sonra mahallelerinin egitim konusunda çok eksiklerinin oldugunu hissettigini belirten Hicret Mahallesi muhtari Murat Gülbasan, ’’Bu nedenlerle muhtarlik olarak ilk etapta sosyal tesisi yaptik. Ilk dönemlerde binin üzerinde kadina özel okuma yazma kursu verdik. Bununla birlikte dikis, nakis el dokuma derken her gün gelistirerek bugünlere getirdik. Su anda orada 13 kursumuz var. Bayanlarimiz orada egitim alip yaptiklari ürünleri de yil sonunda pazarliyorlar. Yapilan ürünleri en azindan paraya çevirip evlerine katkida bulunuyorlar’’ dedi.



Çocuklara yönelik ’Iyilik evi’ yapildi

Çocuklara yönelik de ‘Iyilik Evi’ yaptiklarini aktaran muhtar Gülbasan, “Burayi da bir proje olarak hazirladik. Iyilik evinde çocuklarimizi kötü aliskanliklarindan uzak tutuyoruz. Tabi bunun baslangici olarak kreslerimiz var. Küçük çocuklarimizi buraya aliyoruz. Burada anasinifi, Kur’an kursu, saz kursu ve futbol kursumuz var. Ayrica haftanin belirli günlerinde liseye hazirlik yapan gençlerimiz burada ücretsiz bir sekilde özel hocalardan matematik ve Ingilizce dersi aliyorlar. Çocuklarimizin ögle yemeklerini burada karsiliyoruz. Bizim çocuklukta yasayamadigimiz seyleri burada çocuklara yasatmaya çalisiyoruz’’ diye konustu.

3 ay önce sosyal tesiste egitime basladiklarini dile getiren kursiyerlerden Leyla Dorak ise ’’Burasi uzun bir süredir açik. Ben zaten hafiften dikis biliyordum buraya gelerek kendimi gelistirmeye basladim. Arkadaslarimizla güzel vakitler geçiriyoruz. Burada güzel isler yaptik. Zaten yaptigimiz ürünlerin sergisi de oluyor’’ seklinde konustu.

Burada el sanatlari, dikis, spor, asçilik, halicilik ve buraya gelen kadinlarin çocuklari için kres oldugunun altini çizen Halk Egitim Merkezi bünyesinde görevli egitici hoca Fethiye Dikici, ’’Evde televizyon karsisinda ya da misafirliklerde gezmektense kadinlarimiz buraya gelerek meslek ögreniyorlar. Bu meslekleri ögrendikten sonra da fabrikalar ve benzeri yerlerde çalismaya basliyorlar. En azindan ev giderlerine bir katki saglamis oluyorlar’’ dedi.

Kaynak: İHA