Hem Üreticilere Hem De Ögrencilere Mantar Egitimi

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde açilan Mantar Yetistirme ve Iklimlendirme Odasinda ögrenciler, derste gördükleri teorik bilgileri burada pratige dökerken çiftçiler de mantarhane kurulumu ve mantar yetistiriciligi hususunda teknik bilgileri ögrenme firsati buluyor.

Hem Üreticilere Hem De Ögrencilere Mantar Egitimi
Ziraat Fakültesinde 2017 yilindan itibaren ögrencilere yönelik baslatilan mantar yetistiriciligi egitimlerine, 2019 yilinda Il Özel Idaresi’nin destegi ile kurulan Mantar Yetistirme ve Iklimlendirme Odasi ile birlikte çiftçiler de dahil edildi. Burada ögrenciler mantar yetistiriciligi dersinde gördükleri teorik bilgileri uygulamali olarak pratige dökerken mantar yetistiriciligini ögrenmek isteyen vatandaslar ve çiftçiler için de açilan kurslarla egitim veriliyor. Kurslara katilan kursiyerlere, burada ögretim görevlilerince mantar dikimi, üretimi ve mantar yetistiriciligine yönelik teknik bilgiler veriliyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Gökçen Yakupoglu, bu tesiste kayin mantari üretimi gerçeklestirdiklerini söyleyerek, “Bu odayi yaparken projemiz, il özel idaresi tarafindan desteklendi. Hem ögrencilerimize uygulama alani hem de üreticilere egitim vermek amaçli yapilan bir projeydi. Bu dogrultu da iki egitim programi düzenledik birisi kadinlara yönelikti ve oldukça da verimli geçti. Güzel de ilgi gördü, su anda da ögrenci uygulamasiyla egitimlerimize devam ediyoruz” dedi.

Kayin mantarinin diger mantarlara göre yetistirilmesinin daha kolay oldugunu söyleyen Yakupoglu, “2019 yilinda buranin insa edilmesiyle birlikte kayin mantari yetistiriciliginin kolaylikla yapilabilecegi, insanlarin bunun zevkle üretebilecegi bir alana sahip olduk. Hem ögrencilerimiz hem de üreticilerimiz gelip burada uygulamali olarak bizimle birlikte çalisip kayin mantari yetistiriciligini kolaylikla ögrenebilirler” seklinde konustu.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri 3. Sinif ögrencisi Batuhan Özkök ise, “Mantar yetistiriciligi dersinde ögrendigimiz bilgileri burada uygulamali olarak görüyoruz. Bize de faydasi oluyor.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA