Fransa'da 86 Kisinin Öldügü Terör Saldirisiyla Baglantili 8 Sanik Suçlu Bulundu

Fransa’da Temmuz 2016 Nice kentinde 86 kisinin hayatini kaybettigi kamyonlu terör saldirisi ile baglantili olan 8 sanik mahkeme tarafindan suçlu bulundu. Saniklara 2 ila 18 yil arasinda hapis cezasi verildi.

Fransa'da 86 Kisinin Öldügü Terör Saldirisiyla Baglantili 8 Sanik Suçlu Bulundu


Fransa’nin Nice kentinde 2016 düzenlenen terör saldiri ile baglantili saniklar hakkinda karar verildi.

Baskent Paris’teki özel bir mahkemede görülen davada, 86 kisinin hayatini kaybettigi saldiri ile baglantili 8 sanik suçlu bulunarak, 2 ila 18 yil arasinda hapis cezasina çarptirildi. Mahkeme terör saldirisini düzenleyen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel’in arkadaslari Mohamed Ghraieb ve Chokri Chafroud’a 18 yil ve Remzi Arefa’ya ise Bouhlel’e silah saglamaktan 12 yil hapis cezasi verdi.

Davada yargilanan 4’ü Arnavut ve 1’i Tunuslu olan diger 5 sanik ise, “silah kaçakçiligi” ve “komplo” suçlamalarindan 2 ila 8 yil arasinda degisen hapis cezalarina çarptirildi. Söz konusu 5 saniktan hiç biri saldiriya katilmakla ya da suç ortakligi yapmakla suçlanmadi.

Savcilar, 8 sanik hakkinda Lahouaiej-Bouhlel’e silah saglamak, saldirida kullandigi kamyonu kiralamasina ve saldirinin güzergahina belirlemesine yardimci olduklari gerekçesiyle haklarinda 5 yildan müebbette kadar hapis cezasi talep etmisti.

Saniklarin mahkemenin kararinin temyiz edebilecekleri açiklandi.

Nice saldirisi

Tunuslu 31 yasindaki Lahouaiej-Bouhlel, 14 Temmuz 2016’da Fransa Milli Günü (Bastille Günü) kutlamalari sirasinda havai fisek gösterisini izleyen yaklasik 30 bin kisilik kalabaligin arasina kamyonla dalmisti. Saldirida 15’i çocuk toplam 86 kisi hayatini kaybetmis, yüzlerce kisi de yaralanmisti.

Saldiriyi terör örgütü DEAS üstlenmis fakat yürütülen sorusturma kapsaminda Lahouaiej-Bouhlel’in DEAS ile baglantisina dair kanit bulunamamisti.

Öte yandan söz konusu davanin durusmalari 130 kisinin hayatini kaybettigi 13 Kasim 2015’te Paris’te düzenlenen terör saldirilariyla ilgili davanin durusmalarina ev sahipligi yapan baskentteki tarihi Adalet Sarayi’nda yapildi.
Kaynak: İHA