Cumhurbaskani Erdogan'dan EYT Açiklamasi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu isi neticelendirecegiz. Su anda ilgili bakan arkadaslarim çalismalari sürdürüyorlar ve insallah ay sonuna kadar da bunu karara baglayacagiz. 2023’e masamizdan bunu kaldirarak insallah girmis olacagiz" dedi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Baskanlari Birinci Zirvesi’ne katilmak üzere Türkmenistan’a hareket etti. Cumhurbaskani Erdogan, Esenboga Havalimani’nda Türkmenistan ziyareti öncesi gazetecilerin sorularini cevapladi. Erdogan, "Türkmenistan Devlet Baskani Serdar Berdimuhammedov ev sahipliginde Avaza’da tertiplenecek Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Zirvesi’ne katilmak üzere birazdan yola çikacagiz. Disisleri Bakanlarimizin ön hazirliklari tamamlamalarinin ardindan Devlet Baskanlari olarak böylelikle yeni bir isbirligi formatini daha baslatiyoruz. Ortak tarih, dil ve kültür baglarimizin oldugu Azerbaycan ve Türkmenistan’la isbirligimiz her geçen gün güçleniyor. Dayanismamizi daha da gelistirme potansiyeline sahip oldugumuz da asikârdir. Iliskilerimizi güçlendirmeye yönelik çalismalarimizda mevcut bölgesel ve küresel gelismelerin sundugu imkânlari da göz önünde bulunduruyoruz. Avaza Zirvesi, bu gayretlerimizin en yeni ve somut örnegidir" dedi.



Enerji, ulastirma ve ticari konularin zirvenin ana gündem maddelerini teskil edecegini ifade eden Erdogan, "Bu vesileyle ayrica, iliskilerimizin ahdi zeminini kuvvetlendirmek üzere muhtelif anlasma metinlerini de imzalayacagiz. Böylelikle, enerji, ulastirma, ticaret, ekonomi, gümrük, egitim, bilim ve kültür alanlarindan sorumlu kurumlarimiz arasinda etkin isbirligi mekanizmalarini desteklemis olacagiz. Avaza’daki görüsmelerimizde bölgesel ve küresel meseleler hakkinda da fikir teatisinde bulunacagiz. Maksadimiz; sadece üç ülke halki için degil, kardes Türk devletleri ve bölgemiz için daha müreffeh ve güvenli bir gelecek insa etmektir. Basta Türk Devletleri Teskilatimiz olmak üzere, çok tarafli platformlardaki isbirligimizin gelistirilmesi de hedeflerimiz arasindadir. Zirvede alinacak kararlarin bu gayretlerimizde bizlere yardimci olacagina inaniyorum. 21’inci yüzyilin bir Türk asri olmasi için çalismaya, dayanismamizi artirmaya, kardesligimizi her alanda perçinlemeye insallah devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizde ’Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ karari alinmistir"

"Diplomaside çevremizde bir güvenlik ve baris kusagi olusturmanin adimlarini atarken, ülkemiz sinirlari içinde ise vatandaslarimiza devletimizin gücünü ve “kerim vasfini” her firsatta hissettiriyoruz." diyen Erdogan, "Türkiye, özellikle afet yönetiminde ve afet sonrasi yaralarin sarilmasinda dünyada örnek gösterilen bir ülke haline gelmistir. Son Düzce depreminde nasil vatandasimiza ’devlet nerede’ sorusunu sordurmamissak; Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizi etkileyen sel ve su baskinlari sonrasinda da tüm imkânlarimizi insanimiz için seferber ettik. Bu kapsamda olayin ilk anindan itibaren hem müdahale, hem de iyilestirme çalismalarini baslattik. Içisleri, Tarim ve Orman ile Kültür ve Turizm Bakanlarimizin hemen bölgeye intikalini gerçeklestirdik. Bakanlarimiz, bölgede yürütülen faaliyetlerin koordinasyonuyla bizzat ilgileniyor. Toplam 13 bin 200 dekar tarim arazisi ve seralarda zarar meydana gelmistir. Ayrica konut, isyeri ve araçlarla ilgili zarar tespit ve temizlik çalismalari devam ediyor. AFAD koordinasyonunda ilgili kamu kurumlari, STK’lar, gönüllülerimiz ile birlikte toplam bin 804 personel, 395 araç ve is makinesi görev yapmaktadir" ifadelerini kullandi.

Afetin etkili oldugu Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi karari alindigini açiklayan Erdogan, "Ayrica, SGK ve vergi borçlari ertelenmistir. Ilk etapta AFAD’dan 20 milyon lira. Esnaflarimizin zararlarini gidermek için, Ticaret Bakanligi ile Türkiye Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Birlikleri’nden 50 milyon lira, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’nden 30 milyon lira, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’ndan 2,5 milyon lira olmak üzere, toplamda 100 milyon lirayi askin bir destek bölgeye gönderilmistir. Bunlarin yani sira KOSGEB’den afetten zarar gören her bir esnafimiz için 250 bin liraya kadar faizsiz acil destek kredisi imkâni saglanmistir" seklinde konustu.



Devletin ilgili tüm kurum ve kuruluslariyla afetzedelerin yaninda olmayi sürdürecegini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, "Buradan bir kez daha Antalya’ya geçmis olsun temennilerimi iletiyor, Rabbim ülkemizi her türlü afetten, musibetten muhafaza buyursun diyorum. Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Zirvesi’nin ülkelerimiz, bölgemize ve Türk dünyasi için hayirlara vesile olmasini diliyor, sizleri bir kez daha saygiyla selamliyorum" ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, "Yarin düzenlenecek Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Baskanlari Zirvesi’nde pek çok konu basligi öne çikiyor, ancak enerji meselesi özellikle Rusya-Ukrayna Savasi ile en öne çikan basliklardan biri. Türkmen gazinin dünya pazarina sunulmasi ve tasinmasi noktasinda Türkiye’nin alternatif rotalardan biri olmasi bekleniyor. Bu baglamda yürütülen çalismalarda hangi asamaya gelindi?" sorusuna "Bu konuyu Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov ile daha önce bir araya geldiklerinde görüstüklerini ve bu konuda Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov’un hassasiyetlerini gördügünü söyledi.



Avaza Zirvesi’nin agirlikli olarak dogal gaz konusundaki adimi atmaya yönelik oldugunu açiklayan Cumhurbaskani Erdogan, "Onun için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanim da su anda bu zirvede bizimle beraber olacak. Orada bu görüsmeleri yapacagiz. Tabii bir diger tarafta da Ilham Bey’in olmasi da bu süreç için önem arz ediyor. Bunlari orada üçlü olarak konusacagiz, temennim odur ki Türkmen gazini ülkemize Hazar üzerinden getirelim" açiklamasinda bulundu.

“Topraklarimiza karsi yapilan saldirilara sessiz kalmamiz mümkün degil”

Cumhurbaskani Erdogan, olabilecek bir kara harekâtina yönelik soruya ise söyle cevap verdi;

"Her zaman söyledigim gibi yine söylüyorum bu isin adresi, bu isin tarihi verilmez. Fakat Soçi Mutabakati’nda Sayin Putin ile vardigimiz hedefler belli. Onu kendisine tekrar hatirlattim ve hedefimiz özellikle sinirdan güneye malum bizim 30 kilometrelik derinlikte bir hedefimiz var. Zira buralardan ülkemiz sürekli olarak maalesef teröristlerin âdeta tehdidi altinda kaliyor. Son zamanlarda bu ciddi manada çogaldi. Bunlara karsi bizim sessiz kalmamiz mümkün degil. Yani Pençe Kilit’te neyse attigimiz adimlar, ayni sekilde Suriye’nin kuzeyinde zaman zaman topraklarimiza karsi yapilan saldirilara sessiz kalmamiz da mümkün degil. Bunu da uyariyoruz, hatirlatiyoruz ve dost Rusya ile birlikte buradaki atacagimiz adimlarda birlikte, beraber karar ve belki de uygulamayi yapma noktasinda kendisinden destekleri de istedik. Bu konuda, asla taviz veremeyiz çünkü terör tehdidi altinda olan ülkemdir ve ülkemin terör tehdidi altinda olmasi için de kimseden herhalde izin alacak da degiliz."

Cumhurbaskani Erdogan, bir gazetecinin "Emeklilikte yasa takilanlarla ilgili son günlerde bir tartisma var. Bir yas sarti getirilecek mi? Emeklilikte yasa takilanlar ikinci kez yasa takilacak mi? Bu konuyla ilgili nihai alinan bir karar var mi? Kapsami, çerçevesi ne olacak?" sorusunu, "Öncelikle tabii EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu isi neticelendirecegiz. Su anda ilgili bakan arkadaslarim çalismalari sürdürüyorlar ve insallah ay sonuna kadar da bunu karara baglayacagiz ve 2023’e masamizdan bunu kaldirarak insallah girmis olacagiz. Olay bu" sözleriyle cevapladi.

MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli ile bugünkü görüsmesine yönelik konusan Cumhurbaskani Erdogan, "Görüsmenin gündeminde anayasa degisiklik süreci oldu mu ve anayasa degisiklik sürecinde muhalefetle tekrar ikinci bir istisare süreci olacak mi?" sorusunu ise söyle cevapladi:

"Cumhur Ittifaki olarak, Devlet Bey ile tabii etraflica birçok konuyu görüstük. Su bir gerçek, ikimizin oyu parlamentoda anayasa degisikligine yeterli degil. Bu konularla ilgili olarak gerek basörtü meselesi gerek aile konusu, bu konularda anayasa degisikligi hususunda parlamentodaki diger partilerin destek vermesi isimizi kolay kilacaktir. Onun için de grubumuz, bu çalismalari Cumhur Ittifaki ile beraber yürütüyor. Temennimiz odur ki parlamentodaki diger partilerin verecegi destekle bu anayasa degisikligini yapabilecek sayiya ulasalim ve anayasa degisikligini de bu sekilde yapalim."
Kaynak: İHA