Anayasayi Ihlalle Suçlanan Güney Afrika Devlet Baskani Ramaphosa, Parlamentoda Aklandi

Güney Afrika’da parlamento tarafindan hazirlanan bir raporda anayasayi ihlalle suçlanan Devlet Baskani Cyril Ramaphosa’nin, parlamentoda yapilan oylama ile anayasayi ihlal etmedigi yönünde karar çikti.

Anayasayi Ihlalle Suçlanan Güney Afrika Devlet Baskani Ramaphosa, Parlamentoda Aklandi
Güney Afrika’da 2020 yilinda çiftliginden bir kismi bir kanepeye saklanmis olan büyük miktarda paranin çalinmasini örtbas ettiginin ortaya çikmasi sonrasi anayasayi ihlalle suçlanan Devlet Baskani Cyril Ramaphosa, parlamentoda yapilan oylama ile aklandi.

Parlamento tarafindan hazirlanan rapor sonrasi yapilan oylamaya 400 milletvekilinden 364’ü katilirken, 214’ü Ramaphosa lehine, 148’i aleyhine ve 2 milletvekili ise çekimser oy kullandi. Ramaphosa’nin anayasayi ihlal etmedigine ve görevine devam etmesine karar verildi.



Çiftlikten çalinan paralar

Güney Afrika’nin eski Devlet Baskani Jacob Zuma’nin müttefiki Arthur Fraser, Haziran 2020’de Ramaphosa’nin çiftliginden 4 milyon dolar nakit paranin çalindigini ve Ramaphosa’nin bunu devletten gizledigini belirterek, polise sikayette bulunmustu. Ramaphosa, daha sonra 4 milyon dolar degil bir kanepede sakladigi 580 bin dolarin çalindigini itiraf etti.

Daha sonra paranin kaynaginin belirsiz olmasi ve soygunu kolluk kuvvetlerine bildirmemesi nedeniyle anayasayi ihlal etmekle suçlanan Ramaphosa, söz konusu paranin Sudanli bir is adaminin kendisinden satin aldigi bufalolar için yaptigi ödeme oldugunu ifade etmisti.
Kaynak: İHA