Akkuyu NGS'nin 1'Inci Ünitesine Ait Türbin Binasinda Ilk Köprülü Vincin Montajina Baslandi

İçel’in Gülnar ilçesinde yapimi devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) insaat sahasinda, 1’inci ünitenin türbin binasinda kurulacak üç köprülü vinçten ilkinin montajina baslandi.

Akkuyu NGS'nin 1'Inci Ünitesine Ait Türbin Binasinda Ilk Köprülü Vincin Montajina Baslandi
Kurulacak vinçlerin en büyük olani, 350 ton kaldirma kapasitesine sahip elektrikli çift kirisli bir köprülü vinç olma özelligi tasidigi belirtildi. Vinç, nükleer santralin insaat, kurulum ve isletme asamalarinda türbin binasindaki kaldirma ve tasima islemleri için kullanilacagi en az 70 yil hizmet ömrüne sahip oldugu kaydedildi. Vincin, sirasiyla 350, 40 ve 6,3 ton kaldirma kapasitelerine sahip ana vinç, yardimci vinç ve elektrikli vinç olmak üzere üç kaldirma tertibati bulundugu uzunlugu 56,8 metre, yüksekligi 5,8 metre ve kaldirma yüksekligi 43 metre oldugu toplam agirligi ise 385 tonu buldugu aktarildi.

Akkuyu NGS’nin 1’inci ünitesinin türbin binasinda vincin mekanik ve elektrik ekipmanlarinin montaji için çalismalarin devam ettigi, bu ekipmanlarin daha sonra imalat dokümantasyonuna uygun sekilde asamali olarak baglanacagi ifadedildi. Vincin isletmeye alinmasi ve faaliyete geçirilmesi de dahil olmak üzere tüm çalismalarin tamamlanmasinin en az 37 gün sürecegi bildirildi.

Konuyla ilgili açiklama yapan NGS Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Yapi Isleri Direktörü Sergey Butckikh, "Türbin binasindaki üç köprülü vinçten ilkinin ve en büyük olaninin montajina basladik. Kurulum tamamlandiginda, tüm vinçler türbin binasina ekipman yerlestirmek ve agir yükleri tasimak için kullanilacak. Ünite isletmeye alindiginda türbin binasinin ana ve yardimci ekipmanlarinin bakim ve onarimini organize etmek için vinçlere ihtiyaç duyulur. Her bir vincin hizmet süresi, ünitenin kullanim ömrü boyunca devam edecek sekilde tasarlanmistir. Bu da tasarim ve yapida en yüksek derecede güvenilirligin saglandigi anlamina gelmektedir" dedi.

Akkuyu NGS sahasindaki insaat ve montaj çalismalari, dört güç ünitesi, kiyi hidroteknik yapilari, güç dagitim sistemi, idari binalar, egitim merkezi ve NGS fiziksel koruma tesisleri olmak üzere ana ve yardimci tesislerin tümünde devam ediyor. Akkuyu NGS sahasindaki insaatin tüm asamalari bagimsiz denetim kuruluslari ve ulusal düzenleme kurulusu olan Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafindan da yakindan takip ediliyor.
Kaynak: İHA