AB, Ukrayna'ya Yapilacak 18 Milyar Euroluk Mali Yardim Konusunda Anlasti

Avrupa Birligi (AB), daha önce Macaristan tarafindan veto edilen Ukrayna’ya saglanacak 18 milyar euroluk mali yardim üzerinde anlasti.



Macaristan, Avrupa Birligi’nin (AB) 5,8 milyar euroluk Covid-19 yardimini onaylamasi sonrasi Ukrayna’ya yönelik 18 milyar euroluk mali yardim paketine yönelik vetosunu geri çekti. Çekya AB Konseyi Dönem Baskanligi tarafindan yapilan açiklamada, AB’nin uzun süredir Macaristan’in vetosu nedeniyle anlasmaya varamadigi Ukrayna’ya 18 milyar euroluk mali yardim ve çok uluslu sirketlere uygulanacak yüzde 15 vergi üzerinde anlasmaya vardigi duyuruldu.

Gelecek sene Ukrayna’ya 18 milyar euro saglayacak olan AB, yardimlarin on yil geri ödemesiz olacagini belirterek, faiz maliyetlerinin çogunun üye devletler tarafindan dis tahsisli gelirler yoluyla karsilanacagini aktardi. Yardim paketinin amacinin, Ukrayna’nin acil mali ve finansman ihtiyacinin, altyapisini yenilenmesinin ve savas sonrasi yeniden yapilanmasina yönelik ilk destegi saglamak oldugu ifade edildi.

Çekya Basbakani Petr Fiala yaptigi açiklamada, “Birkaç önemli teklif üzerinde anlasmaya varmayi basaran müzakere ekibinin çalismalarini çok takdir ediyorum. Savasan Ukrayna için mali destek, asgari yüzde 15’lik küresel vergilendirme ve konuyla ilgili uzlasmaci bir çözüm. Ayrica Macaristan Ulusal Iyilestirme Plani’na da yesil isik yakildi” dedi.



Macaristan 5.8 milyar euro hibe alacak

AB ülkeleri, Macaristan’in pandemi krizi nedeniyle olusan sorunlarin çözümü için bir acil durum fonundan 5,8 milyar euroluk hibeyi onaylamayi kabul etti. Hibenin Macaristan’in ülkede yapacagi yapisal reformlar ile es zamanli olarak serbest birakilacagi kararlastirilirken, ilk ödemenin ocak ayinda yapilacagi bildirildi.



AB ülkeleri ayrica, Macaristan’a ülkedeki rüsvet endiseleri ve seffaf olmayan ihale sistemi nedeniyle daha önce verilen, 2021-2027 bütçe döneminde Macaristan’daki az gelismis bölgelerin kalkinmasina yönelik üçlü fondaki 7.5 milyar euroluk bloke cezasinin 6.3 milyar euroya düsürülmesi konusunda da anlasmaya vardi.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de 6 Aralik’ta AB üyesi 27 ülkenin maliye bakanlari bir araya gelmis, toplantida, Macaristan’a ayrilan AB uyum fonlarinin 7,5 milyar euroluk kisminin dondurulmasi, Macaristan’in 5,8 milyar euro degerindeki Covid-19 kurtarma fonu, çok uluslu sirketlere uygulanacak yüzde 15 vergi ve Ukrayna’ya gelecek yil için 18 milyar euroluk mali destek paketi gibi konular ele alinmisti. Macaristan ise, kendisine yönelik fonlarin dondurulacak olmasi nedeniyle toplantida veto hakkinda kullanmis ve uzlasma saglanamamisti.
Kaynak: İHA