Marmaris'te Ögrenciler Fotokapanla Yaban Hayatini Izliyor

Marmaris Evren Pasa Ortaokulu ögrencileri dogada kurduklari fotokapanlarla yaban hayatini inceliyor yangin sirasinda ve sonrasinda karakulaklarin popülasyonunun izini sürüyor.

Marmaris'te Ögrenciler Fotokapanla Yaban Hayatini Izliyor


Mugla Il Milli Egitim Müdürlügü, çevre dostu dogayla barisik, tüketim bilinci yüksek, ekolojik dengeye katki saglayan nesiller yetistirilmesi amaciyla hayata geçirdikleri projelerle, ögrencilerde çevre bilinci ve farkindalik olusturmak için birçok sosyal etkinlik ve egitim faaliyeti gerçeklestiriliyor. Bu projelerden en ilgi göreni Mavi Yesil Okullar Projesi oldu. Projede ögrenciler dogayi yeniden yesertmek için tohum bombalari yaparak yanan alanlara birakiyor, yanan orman alanlarinda canli popülasyonlarini fotokapanlarla inceliyor. Ayrica projede kiyi ve deniz dibi temizligi gerçeklestiriliyor.

Marmaris Evren Pasa Ortaokulu 6/B sinifi ögrencileri de Mavi Yesil Okullar Projesi çerçevesinde son yillarda Marmaris’te gerçeklesen orman yanginlarinin yaban hayatina etkisini incelemek amaciyla “Karakulak Izinde” etkinligi gerçeklestiriyor.

Ögrenciler, ögretmenleri Seda Demirtürk rehberliginde, Marmaris Milli Parki’nda yasayan canlilarin yanginlardan ne kadar etkinlendigini, bölgeyi terk edip etmediklerini gözlemlemek amaciyla Milli Parklarda çalisan orman mühendisleri rehberliginde Günnücek Milli Parki’nda fotokapan kurdu. Kurduklari Fotokapan ile üç hafta boyunca bölgede kayit yapan ögrenciler daha sonra kayitlari izleyerek bölgede süren yaban hayatindan bazilarini gözlemleme sansi yakaladi.

Proje yürütücüsü ögretmen Demirtürk, ” Geçtigimiz iki yilda Marmaris’te çok fazla alan yandi, burada yasayan canlilar habitatlarinin %40’ini kaybetti. Bizler de ögrencilerimizle Marmaris Milli Parki’nda yasayan canlilarin durumunu merak ettik. Acaba bölgeyi terk mi ettiler, ne durumdalar, onlar için neler yapabiliriz sorularinin cevabini bulmak için bu projeyi baslattik. Karakulak ve diger etçillerimiz dogal yasam süreçlerinde bile zorlu kosullarda avlaniyorlar, ürüyorlar ve yavru büyütüyorlar. Simdi dogal alanlarinin yariya yakinini kaybedince daha kötü duruma geldiler. Ögrencilerimizin bu konularda farkindalik yasamasi ve bilinçlenmesi için bu çalismayi baslattik. “ dedi.



Ögrencilerden Ayse Çelik, ” Ögretmenimiz bize bu projeden bahsettiginde çok heyecanlandim. Çünkü biz yanginlara çok üzüldük. Doga için ve canlilar için bir seyler yapmak istedik. Onlari merak ediyoruz. O yüzden fotokapan kurduk” dedi.



Okul ögrencilerinden Ömer Yigit ise, “Biz fotokapan kurmadan önce Günnücek Milli Parki’nda etkinlik yaptik. Oradaki görevli mühendisler bize önce Marmaris Milli Parki’ni tanittilar. Bölgede yasayan canlilari anlattilar. Nasil fotokapan kuruldugunu gösterdiler. Sonra da tekrar Günnücek’e gittik ve sinifimiz adina fotokapan kurduk. Ben sürekli acaba neler çekti diye çok düsündüm. Ögretmenimiz kayitlari gösterince çok mutlu olduk. Domuzlar ve kuslari gördük. Onlar yuvalarindan gitmemisler“ dedi.

Kaynak: İHA