DENIB, Üyelerini 'E- Ticaret Ve E-Ihracat' Konularinda Bilgilendirdi

Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) Baskani Hüseyin Memisoglu, Denizli’nin 27 sektörde 183 ülkeye ve 3 bin ürün grubunda ihracat yapan bir sehir oldugunu belirterek; "Ülkemizin e-ticaret hacmi 2021’de yüzde 69 artarak 381 milyar TL olarak gerçeklesti” dedi.

DENIB, Üyelerini 'E- Ticaret Ve E-Ihracat' Konularinda Bilgilendirdi


Denizli Ihracatçilar Birligi’nin öncülügünde Merkezefendi Kültür Merkezi’nde “Denizli E-Ticaret ve E-Ihracat Konferanslari 2022” gerçeklestirildi.

DENIB üyesi firma temsilcileri yogun olarak ilgi gösterdigi ve konusmacilara sorularini yöneltme firsati buldugu programla ilgili degerlendirmelerde bulunan DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, e-ihracatin ve e-ticaretin önemine degindi. Programda e-ticaret ve e-ihracat alaninda devlet tesvikleri, dijital pazarlama, dijital dönüsüm ve lojistik gibi birçok önemli konu basliklari ele alinip, etkinlikte her konu basliginda kendi alaninda profesyonel sektör uzmanlari bulundu.

Etkinlikte e-ihracat, online ödeme sistemleri, e-ihracat yazilim teknolojileri, e-ihracatta lojistigin önemli detaylari, e-ihracata iliskin temel bilgiler, global pazarlara giris, e-ihracatta dogru pazari bulma, lokalizasyon, e-ihracatta dijital pazarlama, global pazaryerlerine satis, pazaryeri arastirmasi gibi birçok önemli ve sinir ötesi e-ticarette dünyadaki son uygulamalar, trendler ve pratik çözümler hakkinda detayli bilgiler paylasildi.

“Ülkemizin e-ticaret hacmi 2021’de yüzde 69 artarak 381 milyar TL olarak gerçeklesti”

DENIB Baskani Hüseyin Memisoglu, açilis konusmasinda, e-ihracatin ve e-ticaretin önemine deginerek su degerlendirmelerde bulundu:

“2020 yilinda 3,2 milyar dolar, geçen sene 4,6 milyar dolar, bu sene Kasim sonu itibariyle 4,3 milyar dolar, son 12 ayda ise 4,7 milyar dolar ihracat gerçeklestirdik. Denizli olarak bazi aylarda 7., bazi aylarda 8. olduk. Mart ayinda 500 milyon dolarin kapisi çaldik. 27 sektörde, 183 ülkeye ve 3 bin ürün grubunda ihracat yapan bir sehir konumundayiz. 2021 yilinda küresel e-ticaret hacmi yüzde 14 artarak 4,9 trilyon dolar olmustu. 2022 beklentisi ise 5,5 trilyon dolar. Ülkemizin e-ticaret hacmi 2021’de yüzde 69 artarak 381 milyar TL olarak gerçeklesti. 2022 yili öngörüsü yaklasik 600 milyar TL. Ülkemizde e-ticaretin genel ticarete orani ise yüzde 18 olarak karsimiza çikiyor. Dünyadaki 4 milyar sosyal medya kullanicisini ve online alisveris yapan 3 milyar kisiyi baz aldigimizda, sinir ötesi e- ticaret olarak adlandirilan e- ihracat döngüsünün de önemini görüyoruz”

“Sinir ötesi e-ihracat 1,5 trilyon dolar seviyelerinde”

Türkiye’nin gerçeklestirdigi e- ihracatin yaklasik olarak 2 milyar dolar seviyelerinde seyrettigini ifade eden Baskan Memisoglu, “E-ihracat noktasinda mikro ihracatin önemine deginmek istiyorum. 300 kilogram ve 15 bin Euro sinirina kadar elektronik ticaret gümrük beyannamesi araciligiyla gümrük beyannamesi olmaksizin firmalarimiz e-ihracat yapabiliyor. Sinir ötesi e-ihracat 1,5 trilyon dolar seviyelerinde. 6 sene önce 400 milyar dolar düzeyindeydi. Türkiye’nin gerçeklestirdigi e- ihracat ise yaklasik olarak 2 milyar dolar seviyelerinde seyrediyor. Sözlerimi noktalarken; bugün bizimle bir arada olan çok kiymetli katilimcilarimiza, konusmacilarimiza ve konuklarimiza tesekkürlerimizi sunuyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA