4 Yil Önce Yapimina 100 Milyon Harcandi Aylik 100 Bin Liraya Kiraci Bulunamiyor

Trabzon’un Besikdüzü ilçesindeki 100 milyon TL harcanarak yaklasik 4 yil önce hizmete açilan Karadeniz’in en uzun teleferigi aradan geçen zaman içerisinde faal durumda olmayinca adeta çürümeye terk edildi. Aralik ayi içerisinde 3. kez yapilacak ihaleyle isletmecisini bekleyen tesisle ilgili açiklamada bulunan Besikdüzü Belediye Baskani Ramis Uzun, tesisin bakim ve onariminda güçlükler yasadiklarini ifade ederek bir an önce faaliyete geçmesini hedeflediklerini söyledi.

4 Yil Önce Yapimina 100 Milyon Harcandi Aylik 100 Bin Liraya Kiraci Bulunamiyor
Trabzon’un Besikdüzü ilçesinde dönemin AK Partili Belediye Baskani Orhan Biçakçioglu tarafindan projelendirilen Karadeniz’in en uzun mesafeli teleferigi yaklasik 4 yil önce hizmete açilmisti. 3 bin 600 metre uzunlugu ile bölgenin en uzun teleferigi olma özelligi tasiyan teleferik toplamda 100 milyon TL’ye mal oldu. 530 rakimli Besikdagi’na 10 dakikada ulasilabilen iki kabinli teleferik, açildigi ilk yilda 60 bin kisiyi tasidi. Yaklasik 4 yildan beri ise çalismayan teleferik, atil durumda adeta çürümeye terk edildi. CHP’li Belediye ve yatirimci arasindaki anlasmazlik nedeniyle tesis bir türlü faaliyete geçemezken üçüncü kez yapilacak olan ihaleyle tekrar hizmete girmesi planlaniyor.

Tesisin bu yilin Aralik ayi içerisinde ihaleye çikartilarak faal duruma getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Besikdüzü Belediye Baskani Ramis Uzun, “Besikdüzü ilçemize daha önceki dönemde yapilmis olan teleferik tesisi pandemi süreciyle beraber çalismaz durumdaydi. 2020 yili 1 Ekim’de sözlesmeyi fesih etmistik ondan sonraki süreçte tesisin çalismasini istedik. Tesisin bakimi onariminda güçlükler çikiyor. Biz bu tesisin çalistirilmasini istiyoruz. Hem bölge turizmine, hem ülke turizmine hem de ilçe turizmine kazandirmak istiyoruz. Göreve geldigimiz andan itibaren tesisi Trabzon Büyüksehir Belediyemiz tarafindan devri alinarak isletilmesini arzu ettik ancak gerçeklesmedi. Fesih olayindan sonra geçen yil tesisi ihaleye çikardik. Yani isletmeciligini ihaleye çikarmak istedik istirakçi çikmadi. Sartlari biraz daha iyilestirerek 29 Kasim 2022 tarihinde yeniden ihaleye çikarmistik yine de talipli çikmadi. 1 Aralik 2022 tarihli meclis toplantimizda teleferik mevzusunu tekrar gündeme getirecegiz yeni bir karar alacagiz. Sartlari biraz daha iyilestirerek yeniden ihaleye çikmayi ümit ediyoruz. Bu yilin Aralik ayi içerisinde yeni bir ihaleye çikartilarak insallah tesisi faal hale getirmeyi planliyoruz. Biz istiyoruz ki; bu tesis bir an önce çalissin bölge turizmine de ülke turizmine de Besikdüzü ilçemize de hizmet etsin amacimiz bu” dedi.

Ihalenin yillik 100 bin TL kiralama bedeli yönündeki rakama da açiklik getiren Uzun, “Yillik 100 bin TL olan rakam sadece normal kira bedelidir, asil diger kira bedelleri ardindan bir de biletten elde edilecek olan gelirler önemli. Yillik kira bedeli önemli degil ama diger maddeler önemli onlar üzerinden indirim yapmayi planliyoruz onun üzerinden hareket edecegiz. Biz bu seferkinden ümitliyiz. Amacimiz bu tesisi bir an önce hizmete açmak 2023 turizm sezonunda faal halde olmasi. Trabzonumuz bu sene çok Arap turisti agirladi insallah gelecek sene daha da artmasini bekliyoruz. Besikdüzü olarak bizde bundan istifade etmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA