Eyüpsultan'da 'Edebiyat Okulu' Egitimleri Basladi

Eyüpsultan Belediyesi tarafindan, gençleri edebi anlamda yetkin eserler ortaya çikarabilmesi için destekleme amaciyla kurulan Edebiyat Okulu egitimlere basladi.

Eyüpsultan'da 'Edebiyat Okulu' Egitimleri Basladi
Bu yil yedincisini düzenlenen Edebiyat Okulu’nda siirden denemeye, hikayeden romana birbirinden seçkin ve yetkin egitmenler esliginde; kalem ve yazi sanatinin teorik, retorik ve pratik yönlerinin paylasilacagi egitimler yedi ay sürecek. Roman, deneme, hikaye ve siir olmak üzere dört ayri atölyede gerçeklestirilecek olan egitimlerde Türk ve Dünya edebiyatinin güzide metinlerini okunacak, yazma sanati üzerine kalem oynatilacak, ülkemizin birbirinden kiymetli yazar ve sanatçilari gençlerle bulusacak.

Türkiye’nin sanat ve düsünce dünyasina imza atacak yazarlari ortaya çikarmayi hedefleyen Edebiyat Okulu’nda egitimler her cumartesi Zal Mahmut Pasa Kültür ve Sanat Merkezi’nde veriliyor. Kontenjanin 30 kisiyle sinirlandirildigi Edebiyat Okulu’nda Roman Atölyesi’nde Osman Koca, Hikaye Atölyesi’nde Erhan Genç, Siir Atölyesi’nde Tuba Kaplan ve Deneme Atölyesi’nde Dürdane Isra Çinar egitim veriyor.

“Dört farkli türde atölyenin düzenlendigi belki ilk atölyelerden”

Bu atölyelerden biri olan Deneme Atölyesi egitmeni Dürdane Isra Çinar yapacaklari çalismalarla ilgili, “Deneme Atölyesi Eyüpsultan Belediyesi’nin bize tanidigi güzel bir imkan oldu. Dört farkli türde atölyenin düzenlendigi belki ilk atölyelerden. Müstakil olarak roman, hikaye, siir, deneme gibi atölyeleri ayri ayri görmek mümkünken, burada böyle bir imkana kavustuk. Uzun soluklu olacak, yaklasik 6 ay sürecek. Hem okuma hem yazma olarak devam edecek. Yeni metinler kesfedecegiz, yeni yazarlar taniyacagiz. Düsünce ve edebiyatin birlikte yolculugunda sürecek bir atölye olmasini umut ediyorum. Beraber ögrenip beraber okuyacagimiz bir atölye olacak. Bundan yana çok mutluyum. Bize bu imkani tanidigi için Eyüpsultan Belediye Baskanima da özellikle tesekkür ediyorum” dedi.



“Bu sürece öncelik ettikleri için belediye baskanimiza tesekkür ediyorum”

Atölye çalismalarina katilan kursiyer Sedanur Gençler, “Bagcilar’dan geliyorum. Atölye çalismasini Eyüpsultan Belediyesi’nin sayfasindan gördüm. Deneme atölyesi oldugu için ilgimi çekti. Isra hocamizla da çok güzel bir ilk Deneme Atölyesi gerçeklestirmis olduk. Çok heyecanliyiz çünkü ilerleyen süreç bizim için çok keyifli geçecek. Bu atölyenin sadece yazmak üzerine degil de düsünmek, fikir gelistirmek, birbirimizin fikirlerine zenginlik katmak açisindan da bizlere çok katki saglayacagina eminiz. Bu sürece öncelik ettikleri için Belediye Baskanimiza tesekkür ediyorum. Bize çok güzel bir imkan sagladilar” diye belirtti.



“Daha güçlü bir kalemim olmasi açisinda Eyüpsultan Belediyesi’nin bu etkinligindeyim”

Kursiyer Zeynep Neval Ugras ise, “Deneme atölyesiyle karsilasmam aslinda uzun zamandir yaziyla ve edebiyatla hasir nesir olmam sonucu gerçeklesti. Deneme yaziyorum, daha çok makale analizleri üzerinde çalisiyorum. Daha güçlü bir ses ve güçlü bir kalemim olmasi açisinda Eyüpsultan Belediyesi’nin bu etkinligindeyim. Oturumlarimiz gayet keyifli gerçeklesiyor. Eyüpsultan Belediyesi’ne tesekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Dilini daha güzel konusmak ve kelimeler üzerine düsünmek istedigini belirten kursiyer Sevde Meryem Yildiz: “Edebiyata ilgim var ve özellikle genç kusagin bir düsünceyi ifade ederken kelimelerinin çok az oldugu fark ettim. Bir manayi Türkçemizi belki bozarak kelimeleri kisaltarak ifade ediyoruz. Bu bizim düsünce dünyamizi kesinlikle daraltan bir sey. O yüzden burada usta kalemlerden düsünce nasil ifade edilmeli? Dilimizi nasil kullanmaliyiz? Kelimelerimizi nasil zenginlestirmeliyiz? Bunun üzerine düsünmek, gayret etmek için geldim” dedi.

Atölyelerin gün ve saatleri ise; siir atölyesi her cumartesi 10.00-12.00 arasi, deneme atölyesi her cumartesi 12.00-14.00 arasi, hikaye atölyesi her cumartesi 14.00-16.00 arasi, roman atölyesi ise her cumartesi 16.00-18.00 arasinda yapiliyor.
Kaynak: İHA