Çorum, Fuzuli Ile Kardes Sehir Oldu

Kardes ülke Azerbaycan’i ziyaret eden Çorum heyeti, isgalden kurtarilan Fuzuli ile kardes sehir protokolü imzaladi.

Çorum, Fuzuli Ile Kardes Sehir Oldu


Çorum heyeti Azerbaycan ziyareti kapsaminda Ermeniler tarafindan tahrip edilen tarihi, dini ve kültürel anitlarin yani sira isgalden kurtarilan bölgelerde de incelemelerde bulundu. Çorum Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, Belediye Baskan Yardimcisi Turhan Candan ile AK Parti ve MHP’li Belediye Meclisi üyeleriyle birlikte çesitli temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’a gitti. Çorum heyetine Azerbaycan Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bagci, Vali Mustafa Çiftçi ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de eslik etti. Çorum heyeti, Azerbaycan Cumhurbaskani Karabag Özel Temsilcisi Emin Hüseynov tarafindan Karabag ekonomik bölgesinde bulunan kurtarilmis topraklarda karsilandi. Ziyaret sirasinda, Ermeni vahsetinin Fuzuli’de neden oldugu tahribati ve yerle bir edilen evleri inceleyen Çorum heyeti, isgal sirasinda Ermenilerin savunma alani olarak kullandiklari mayinli alanlara da taniklik etti.

Camileri ahira çevirmisler

Çorum heyeti ilk olarak isgalden kurtarilan bölgede sehitler anisina dikilen aniti ziyaret etti. Ayrica isgal sirasinda Ermenilerin mayin dösedigi topraklar incelendi. Daha sonra Karahanbeyli köyündeki mezarligi ziyaret eden heyet, Ermeniler tarafindan tahrip edilen köyde katliamin izlerini yakindan tanidi. Heyete, Ermeni vandalizmi sonucunda köyün tamamen tahrip oldugu bilgisi verildi.

Ayrica köydeki caminin de Ermeniler tarafindan ahir olarak kullanildigi ifade edildi.

Köyleri yagmaladilar, evleri yerle bir ettiler

Çorum heyetinin bir sonraki duragi Ermeni vahsetine maruz kalan Merdinli köyü oldu. Burada, yikilan konut hakkinda bilgi verildi.

Merdinli köyünün 28 yil düsman elinde kaldigi, son dönemde ise Ermenilerin köyü yagmalayarak harabeye çevirdigi kaydedildi. Isgal sirasinda köydeki evleri yikan Ermenilerin buralari askeri binaya çevirdigi ifade edildi.

Isgal sonrasi yaralar sariliyor

Daha sonra Çorum heyeti, Fuzuli ilçesindeki Kondalançay Baraj Gölü arazisine geldi. Ermenilerin yaptigi çevre terörü hakkinda detayli bilgi verildi.

Fuzuli’yi ziyaret eden heyet, sehir merkezini de gezerek Ermeni vahsetinin kalintilarini inceledi. Ziyaret sirasinda misafirlere Karabag’in ekonomik bölgesinde yürütülen insaat çalismalari hakkinda da bilgi verildi.

Yillardir Azerbaycan topraklarini isgal eden Ermeniler tarafindan yerle bir edilen bölgeleri inceleyen Çorum heyeti, çarpici görüntülerle karsilasti. Ermenilerin Azerbaycan’i isgali sirasinda yikilan yerlesim alanlari, tahrip edilen mezarliklar ve domuz ahirina çevrilen mescitlerle karsilasan Çorum heyeti, Ermeni vandalizmine taniklik etti. Çorum heyetine ayrica, kurtarilan alanlardaki insaat çalismalari tanitildi.

19 plakalar kardes sehir oldu

Azerbaycan Cumhurbaskani Karabag Özel Temsilcisi Emin Hüseyinov ile birlikte kardeslik protokole imza atan Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, “19 plaka numarali iki sehrin birligi ve beraberligi hayirli olsun. Iki devlet, tek millet slogani ile biz her zaman kardes Azerbaycan Fuzuli ile yan yanayiz, kardesiz.” dedi.

Çorum heyeti imza töreninin ardindan Fuzuli Rayonu Icra Hakimiyeti Bascisi Ali Aliyev ve Azerbaycan Cumhurbaskani Karabag Özel Temsilcisi Emin Hüseyinov ile aksam yemeginde bir araya geldi. Ziyaretle ilgili açiklamalarda bulunan Baskan Asgin, “Karabag’in kalbinde Azerbaycan-Türkiye isbirligiyle kisa bir sürede yapilan Fuzuli Havaalani’nda Karabag yönetiminin misafiri olduk. Fuzuli’de medeniyetimizin yeniden dirilisinin isaret fisegi olan havaalaninda yeni kurulacak sehir ile ilgili bilgi aldik.” dedi.



Azerbaycan basinindan Çorum heyetine yogun ilgi

Ziyaret ve temaslarina devam eden Çorum heyetine Azerbaycan medyasi da yakin ilgi gösteriyor. Azerbaycan’in basin kuruluslari Çorum heyetinin ziyaretini haber bültenlerine tasidi. AZTV, CBC, AZER TV, Real TV, ARB, Space TV gibi birçok televizyon kanali Çorum heyetinin ziyaretini dünyaya duyurdu.

Çorum halkinin selamini iletti

Azerbaycan’da açiklamalarda bulunan Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, Çorum halkinin Azerbaycan’a selamlarini ileterek “Bütün Çorum halkinin selam ve dualari ile buradayiz. Tarih boyunca Azerbaycan bizim için çok kiymetli oldu. Biz tek devlet iki milletiz. Kardes iki ülkenin kardes iki sehri. Bunu bütün dünyaya göstermis olmanin kivanci ile buradayiz. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, her firsatta iki ülke kardesligine vurgu yapiyor.” dedi.

Azerbaycan’in Ermenistan’a karsi verdigi mücadelenin Türkiye’ye yansidigini dile getiren Baskan Asgin, “Azerbaycan için dua ettik. 30 yildir isgal altindaki Azerbaycan’i Ermeni çetelerinin de ne hale getirdigini görmüs olmaktan insanlik adina utandik.” ifadelerini kullandi.

"Türkiye Azerbaycan’in yanindadir"

Çorum heyetinin ziyaretleriyle ilgili açiklamalarda bulunan Azerbaycan Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bagci, henüz vatan muharebesinin devam ettigi bir dönemde Fuzuli ile kardeslik beyanini ilan eden ilk sehrin Çorum oldugunu belirterek, Belediye Baskani Dr. Hali Ibrahim Asgin’a tesekkür etti. Büyükelçi Bagci, “Karabag Zaferi’nin ikinci yil dönümünün hemen arifesinde biz buradayiz. Türkiye, vatan muharebesinde, Karabag’in hakli davasinda, dünyanin her tarafinda, her ortamda, her platformda Azerbaycan’in hakli davasinda yaninda oldugunu beyan etmistir. Vatan muharebesinde de bu destegi ilk dakikadan itibaren göstermistir. Ve 30 yillik isgali 44 günde zafere dönüstürmesine sahit olmustur. Türkiye dün oldugu gibi bugünde Azerbaycan’in yanindadir. Basimizi ne tarafa çevirsek Türkiye’nin emegini görürüz, Türk sirketlerini görürüz, böyle de olmaya devam edecektir. Bundan sonra da Türk sirketleri, Türkiye kamu ve özel sektör tecrübesi ile akademik tecrübesiyle, bilgi birikimi ile donanimi ile Azerbaycan’in emrindedir.” seklinde konustu.



Ermenilerin tahrip ettigi yerleri gördük

Azerbaycan’da Çorum Belediyesi heyetine eslik eden Çorum Valisi Mustafa Çiftçi de ziyarete iliskin degerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan’da gördükleri tablonun çok üzücü oldugunu dile getiren Çiftçi, “30 yil içerisinde Ermenilerin bir vatan topraginda bütün izleri silmeye yönelik adina neler yapabildigini de gözlemlemis olduk. Sadece yerlesim yerlerinin degil ibadethaneleri, mezarlari, barajlari, çevreyi de nasil tahrip ettiklerini gördük.” dedi.



Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, isgalin ve savasin yaralarini sarmaya çalisan Azerbaycan’da umut verici gelismeler yasandigini ifade etti.

Öztürk, “Insallah bu kardeslikle, sirketlerimizle, devletimizle birlikte çok kisa sürede Fuzuli’yi, Susa’mizi layik oldugu yere tasiyacagiz. Bu hakli gurur hepimize yetecek.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA