(Özel) Köylü Kadinlarin Hayati Bir Fide Ile Degisti...Köyün Tamami 7 Ay Çilek Üretiyor

Bursa’da 40 haneli köyün tamami 7 ay boyunca çilek üretiyor. Üreticiler bu mevsimde kilogramini 25-30 liradan satarak aylik 10-12 bin lira gelir sagliyor.

(Özel) Köylü Kadinlarin Hayati Bir Fide Ile Degisti...Köyün Tamami 7 Ay Çilek Üretiyor
Bursa’nin Nilüfer ilçesi Inegazi Mahallesi’ndeki vatandaslar 7 ay boyunca çilek üretiyor.

Damla sulama sistemi sayesinde çevreci bir sekilde ürettikleri çilekler pazara inmeden satiliyor. 40 hanenin bulundugu kirsal mahallenin tamami çilek üretirken, bir dönüm çilek hasadi ayda 10-12 bin lira arasinda gelir sagliyor. Mahallenin tamaminda yaklasik 100 dönüm çilek üretimi yapilirken, Nilüfer Belediyesi de basta fide destegi olmak üzere üreticiye destek veriyor. Bu mevsimde kilogrami 25 ile 30 lira arasinda satilan çilegin 12 ay boyunca üretilmesi için seralar kurulmasi hedefleniyor. Çevredeki tas ocaklarinin kuru kesim yapmasindan kaynakli olusan tozlar çilek veriminde düsüse de sebep oluyor.

Inegazi Muhtari Nurettin Aydin, “4 yil önce köyümüzde örnek proje olmasi açisindan Nilüfer Belediyesi iki kadin üreticimize birer dönüm çilek fidesi verdiler. Bu kadin üreticilerimiz gelir elde ettiler ve diger kadinlara örnek oldular. Çilek mayis ayinda basliyor, kasim ayinin sonuna kadar devam ediyor. Çilegimizin verimi güzel. Çogunu köyden çikartmadan buradan gelip aliyorlar. Su anda 25-30 lira arasinda satiliyor. Bir dönüm çilekten ayda 10-12 bin lira gelir elde ediliyor” dedi.

Kadinlarin imece usulü ile çilek tarlalarin bakimini yaptigini anlatan Aydin, “Buna vesile olan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem’e çok tesekkür ederiz. Çilek yerlerini hazirladik, fide fiyatlarindan dolayi baskanimizdan rica ettik ve desteklerini bizlere gösterdiler. Çilek üretimine devam edecegiz. Köyde su an 100 dönüm çilek ekiliyor. Bunun daha da artmasini için çalisiyoruz. Köydeki 40 hanenin tamami çilek üretimi yapiyor. Sera seklinde 12 ay boyunca bunu üretmek istiyoruz. Eylül ayindan itibaren degeri de ikiye katlaniyor” seklinde konustu.

Yaylacik ve Inegazi mahalleleri arasinda bir tas ocaginin oldugunu dile getiren Muhtar Aydin, “Micir kirma tesisimiz var. Bu tesisi, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’na sikayet etmemize ragmen, susuz kirim yapiyorlar. Böyle olunca da tozlu bir ortam olusuyor. Bu tozda Inegazi’nin dere havzasindan bizim çilek bahçelerimizin üzerine yapisiyor. Çilek verimini de düsürüyor. Biz tas da olsun, çilek de olsun diyoruz. Ama bunu dengeli ve kriterlere uygun olarak yapilmasini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Üreticisi Sultan Demir de eskiden sadece bir ay çilek üretimi yaparken, simdi mayistan aralik ayina kadar üretim yaptiklarini anlatti. Çilegin çok güzel ve lezzetli oldugunu sözlerine ekleyen Demir, destek oldukça üretmeye devam edeceklerinin altini çizdi.
Kaynak: İHA