Yunanistan'da Dinleme Skandalinda Yeni Iddia Açiklamasi 'Bakanlar Dahil 32 Önemli Isim Daha Dinlendi'

Yunanistan’da patlak veren dinleme skandalinda Yunan Istihbarat Teskilati’nin (EYP) sadece muhalefeti degil, siyaset, is dünyasi ve medyadan aralarinda bakanlarin da bulundugu 32 önemli ismi dinledigi iddia edildi.



Yunanistan’da, Yunan Istihbarat Teskilati’nin (EYP) CNN Yunanistan’in ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis’in ve Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) Lideri Nikos Androulakis’in cep telefonuna "Predator" adli casus yazilim yerlestirildigi ve yasadisi sekilde dinledigi yönündeki iddialara bir yenisi daha eklendi. Yunanistan’in önemli gazetelerinden Documento Gazetesi, EYP’nin siyaset, medya, is dünyasindan aralarinda bakanlarinda bulundugu 32 önemli kisinin daha dinlendigini iddia etti. Habere göre, listede eski Yunanistan Basbakani Andonis Samaras, Disisleri Bakani Nikos Dendias, Kalkinma ve Yatirim Bakani Andonis Yeorgiadis, eski Saglik Bakani Vasilis Kikilias, eski Vatandasi Koruma Bakanlari Mihalis Hrisohoidis ve Olga Yerovasili, Kathimerini Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Aleksis Papahelas, Savunma Bakan Yardimcisi Nikos Hardalias, Maliye Bakani Hristos Staikuras, Çalisma Bakani Kostis Hacidakis, bazi lokal idari birim yöneticileri ve bazi önemli is adamlari dinlenen isimler arasinda yer aliyor.

Haberi yayinlayan gazeteci ifadeye çagrildi

Documento Gazetesi’nin sahibi ve basyazari Kostas Vaxevanis imzasi ile yer alan haberin ardindan, Atina Yüksek Mahkeme Savcisi, Kostas Vaxevanis’i ifade vermeye çagirdi. Vaxevanis’i ifadeye çagiran Yargitay Savcisi Isidoros Dogiakos’un, iddialarla ilgili bir ön ceza sorusturmasi amaciyla Vaxevanis’i ifadeye çagirdigi aktarildi.

Yunan basini bakanlarin dinlendigini iddia etmisti

Documento Gazetesi’nin bugün yayinladigi haberden önce, Yunanistan’in tirajli gazetelerinden Ta Nea, EYP’nin sadece muhalefet ve gazetecileri degil, kabinede bulunan bir bakani ve çok sayida is adamini da dinledigini yazmisti.

EYP Baskani Panagiotis Kontoleon, 5 Agustos’ta istifasini Basbakan Kiryakos Miçotakis’e sunmustu. Kontoleon’un istifasinin hemen ardindan Basbakanlik Genel Sekreteri ve ayni zamanda Basbakan Miçotakis’in yegeni olan Grigoris Dimitriadis de istifa etmisti.
Kaynak: İHA