Telefon Kullanim Yasi Düstü Psikolog Uyardi

Telefon kullanim yasinin düsmesi ile birlikte psikologlar tarafindan gelen uyarilar da artmaya basladi. Teknolojinin gelismesi ile birlikte telefon kullanim yasi da düsmeye basladi. Birçok psikolog tarafindan yapilan uyari ile birlikte çocuklarina telefon alacak olan anne babalar da uyarildi.

Telefon Kullanim Yasi Düstü Psikolog Uyardi
Psikolog ve Aile Terapisti Mesut Kartal, modern çagda yasanilan sorunlardan bir tanesinin teknoloji sorunu oldugunu dile getirdi. Kartal, teknolojinin faydasi kadar zararinin da oldugunu belirterek ebeveynlerin ve çocuklarin arasindaki teknoloji çatismalarin sik sik gündeme geldigini ve bunun önüne geçilmedigini söyledi.



Ebeveynlerin bireysel olarak kendilerine zaman ayirmak için kendi konfor alanini olusturmak adina çocuklarinin ellerine telefon ve tablet verdiklerini kaydeden Kartal, ebeveynlerin bu durumun çocuklarina zarar verdiginin farkinda olmadigini söyledi.

Kartal, “Aileler, ebeveynler bu sürecin geçebilecegi zaman dilimi içerisinde mümkün oldugu kadar çocuklari bu alandan uzak tutmalari gerekiyor. Peki, bu yasta çocuklarla nasil hareket edilebilir veya çocuklarla nasil anlasabiliriz. Oyun oynayarak. Çocuklarla konusarak tipki yetiskin biriymis gibi konusmaya kalkisarak. Çocuklarin dünyalarina zaten oyun oynayarak girebiliyoruz. O süreçte de onlarla geçirdigimiz zaman daha kaliteli olur" dedi.

"Çocugun uyku sorunu olmaz" diyen Kartal, "Çocuk ayni zamanda bireysel anlamda gerileme yasamaz. Çocuklari teknoloji ile tanistirabilirsiniz ama bunun çok kisa bir zamani olmali. Mesela günde sadece bir yarim saatlik bir zaman dilimi çocuklara verilebilir. Fakat izledikleri seyi takip etmek lazim. Çünkü çocuklar o süre zarfinda izledikleri her seye inanabiliyorlar. Resimler ve sesler o kadar çok etkili ki. Aslinda fayda verecegimiz zaman dilimi düsündügümüzde zarar verdigimizin farkinda degiliz çocuklara. Türkiye istatistik kurumu TÜIK’in verilerine göre çocuklarin yüzde 82.7’inde çocuklarin dijital teknolojik araçlari kullandiklarini tespit etmistir. Bu çocuklarin ise yüzde 66. 1’i dijital araçlariyla oyun oynamis ya da çizgi film izlemek için 10.1’i dijital teknolojik araçlari kullaniyorlar. Özellikle okul öncesi yaslarda olan çocuklarda teknolojiden kaynakli görülen rahatsizliklari içerisinde obezite, boyun fitigi, zihinsel problemler, uyku bozukluklari çok siklikla yasaniyor. Yani bu 5 - 6 yaslarda çok daha yogun gözüküyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA