Vanli Hastalar Bronkoskopi Yöntemle Rahat Nefes Aliyor

Saglik Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Egitim ve Arastirma Hastanesindeki gögüs hastaliklari uzmanlari, basta akciger kanseri olmak üzere çesitli hastaliklar nedeniyle hava yollari tikanan hastalarin ‘bronkoskopi’ yöntemle rahat nefes almalarini sagliyor.

Vanli Hastalar Bronkoskopi Yöntemle Rahat Nefes Aliyor
Dogu Anadolu Bölgesinde yaklasik 3 milyon hastaya hizmet veren SBÜ Van Egitim ve Arastirma Hastanesinde saglikta modern teknolojinin tüm imkanlari kullanilarak bronkoskopi islemler yapiliyor. Basta akciger kanseri olmak üzere birçok hastaligin tanisinda kullanilan bronkoskop, bazi hastaliklardan dolayi yutmaya bagli tikanmalarin temizlenmesinde de büyük rol oynuyor.

"Yabanci cisim çikarmada kullaniliyor"

IHA muhabirine konusan Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Fatih Tekin, bronkoskop cihazinin gögüs hastaliklari uzmanlarinin olmazsa olmazi oldugunu belirtti.

Bronkoskopun birçok alanda kullanildigini ancak en çok akciger kanserinin tanisinda ve özellikle de örnek almada kullanildigini ifade eden Dr. Tekin, “Enfeksiyon hastaliklarinda tani konulmadigi zaman örnek almak için kullaniyoruz. Bazi kronik öksürüklerde en son islem olarak akcigerde sorunun olup olmadigina bakiyoruz. Akciger kanamalarinda kani durdurmak ve taniyi koymak için de kullaniyoruz. Cihaz bazen de yabanci cisim çikarmada kullaniliyor” dedi.

Hastanede yatan yasli hastalar, inme (felç), parkinson ve alzheimer gibi hastalarda yutmaya bagli akciger tikanmasini tamamen temizleyebildiklerini dile getiren Tekin, islem sonrasi hastalarin rahat bir nefes aldigini söyledi.



‘Akciger Kanseri Farkindalik Ayi’ dolayisiyla bir çagrida bulunan Tekin, diger kanser türlerinde oldugu gibi akciger kanserinde de erken taninin önemli oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA