Sinop'ta Kurulan 'Kati Atik Bertaraf Tesisi' Dogaya Ve Ekonomiye Katki Saglayacak

Sinop’ta 6 ilçe belediyesinin kurulumunu ortaklasa üstlendigi Kati Atik Bertaraf Tesisi ile toplanan çöplerden elektrik enerjisi ve dogada geri dönüstürülebilecek organik atik kazandirilacak. Tesisin ise yilbasinda faaliyete girmesi planlaniyor.

Sinop'ta Kurulan 'Kati Atik Bertaraf Tesisi' Dogaya Ve Ekonomiye Katki Saglayacak
Sinop’ta Mese Dagi mevkisinde 11 bin metrekarelik alanda yapimi devam eden Kati Atik Bertaraf Tesisi’nde çalismalar sürüyor. Yilbasinda faaliyete girmesi planlanan tesisle Sinop’ta 6 ilçe belediyesi örnek bir çalismaya imza atiyor. 6 ilçeden toplanan çöplerin biriktirilerek ayristirilacagi tesiste ayristirilan metan gazindan elektrik enerjisi ve dogaya geri dönüsebilecek organik atik kazandirilacak. Tesisin yapiminin gelecek aylarda tamamlanmasi ve yilbasinda faaliyete girmesi planlaniyor.

Sinop Belediye Baskani ve Merkez, Ayancik, Türkeli, Erfelek, Dikmen ve Gerze ilçelerinden olusan Sahil Belediyeler Birligi Baskani Baris Ayhan, çalismalari 6 ilçe ile birlikte yürüttüklerini söyledi.

Baskan Ayhan, “Bu tesiste 2021’in Haziran ayina kadar vahsi depolama yapiyorduk. Biyokütle enerji üzerine çalisan bir firma ile anlastik, yaptigimiz protokol sayesinde artik çöpümüzden enerji üretiyoruz. Çöpün içerisindeki metan gazini çöpten ayiriyoruz, çöplerin altinda örümcek agi gibi borular var. Çöpün dibine çöken metan gazini çökerterek çöpün içerisinden çekiyoruz ve balonun içinde biriktiriyoruz. Metan gazini da tribünlerde yakarak elektrik enerjisi üretiyoruz ve o enerjiyi satiyoruz” diye konustu.



Metan gazinin havaya karismasi önlenecek

Kurulan tesisle birden fazla kazanç elde edildigine deginen Baskan Ayhan, “Çöpün içinden çikan metan gazi çevreye zararli, ozon tabakasindaki delige sebep olan önemli bir gaz. Dünyada ozonun en büyük düsmani da bu kent çöplükleri. Biz böylece metan gazini çöpün içerisinden ayristirarak havaya karismasini ve ozonun delinmesini önlemis oluyoruz. Bu firmayla yaptigimiz anlasma sayesinde çöplügün isletmesini de onlara yaptiriyoruz ve bunlari bizden bedel tahsis etmeden yapiyorlar. Daha önceki yillarda bu çöplügün düzenlenmesini, serilmesini, suyunun tahliyesini yaptiriyorduk. Bugünkü rakamlarla aylik maliyeti 200 bin TL civarindaydi, bu maliyetten kurtulduk. Ozona ve çevreye dost bir tesis oldu ve oradan enerji üretiyoruz” seklinde konustu.



Organik atiklar ayristirilacak

Ayrica tesisin karsisina ise kati atik tesisi kurduklarini kaydeden Ayhan, “Bütün toplanan çöplerimiz bu tesise geliyor. Yürüyen bantlarin üzerinde çöpümüz bir yolculuga çikiyor. Üzerlerinde optik okuyucu sistemler var. Her optik okuyucunun algilayacagi bir materyal var. Çöpümüzün yürüyen banttaki yolculugu bittiginde artik organik olmayan hiçbir çöp kalmiyor. Bütün geri dönüstürülecek olan maddeleri ayristiriyoruz ve ekonomiye geri kazandiriyoruz” ifadelerini kullandi.

135 milyon liraya mâl oldu

Tesisin ilk yatirim maliyetinin 39 milyon TL oldugunu ifade eden Ayhan, dövizdeki yükselisten kaynakli yüzde 217 fiyat artisi gerçeklestigini belirterek 96 milyon TL daha eklediklerini, tesisin toplam 135 milyon TL’ye mâl oldugunu açikladi.

Tesisin 3 ay içerisinde tamamlanmasinin planlandigini söyleyen Baskan Baris Ayhan, yilbasiyla birlikte tesisin faaliyete girmesinin hedeflendigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA