Kuzey Kore'den Askeri Tatbikatlari Uzatan ABD Ve Güney Kore'ye Tehdit

Kuzey Kore yönetimi, ABD ve Güney Kore’nin gerçeklestirdigi ortak askeri tatbikati uzatma kararini "çok tehlikeli ve yanlis bir seçim" olarak nitelendirerek, "ABD ve Güney Kore ne kadar geri dönülemez ve korkunç bir hata yaptigini ögrenecek" ifadelerini kullandi.

Kuzey Kore’nin son günlerde art arda gerçeklestirdigi füze denemelerinin ardindan bölgede yürüttükleri ortak askeri tatbikati uzatma karari alan ABD ve Güney Kore’ye Pyongyang’dan tehdit gibi yanit geldi. Kuzey Kore Isçi Partisi Merkez Komitesi Sekreteri Pak Jong Chon yaptigi yazili açiklamada, ABD ve Güney Kore’nin kararinin "çok tehlikeli ve yanlis bir seçim" oldugunu söyledi.

"ABD ve Güney Kore’nin sorumsuz karari, müttefik kuvvetlerin kiskirtici askeri eylemlerinin yol açtigi mevcut durumu kontrol edilemez bir asamaya sürüklüyor" diyen Pak, "ABD ve Güney Kore, ne kadar geri dönülemez ve korkunç bir hata yaptigini ögrenecek" ifadelerini kullandi.

Tatbikati uzatma karari almislardi

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin art arda gelen füze testlerinin ortasinda son 5 yilin ilk büyük ölçekli ortak hava tatbikatina 31 Ekim’de baslamis, 5 gün sürecek tatbikatta 2 ülkeden 240 savas uçaginin yer alacagi açiklanmisti. Güney Kore Hava Kuvvetleri’nden dün yapilan açiklamada ise ABD ile ortaklasa yürütülen ve bugün sona ermesi beklenen hava tatbikatinin süresinin uzatilmasina karar verildigi bildirilmisti. Açiklamada, "Kuzey Kore’nin provokasyonlari nedeniyle tirmanan mevcut güvenlik krizi karsisinda Güney Kore-ABD ittifakinin güçlü bir ortak savunma durusu sergilemesi gerekmektedir" ifadelerine yer verilmisti.

Kuzey Kore yönetiminden daha önce yapilan açiklamalarda ABD ve Güney Kore ittifakinin askeri tatbikati "provokasyon" olarak nitelendirilirken, Pyongyang yönetimi tatbikati "derhal sonlandirma" çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: İHA