'Süphen Olmasin' Inisiyatifiyle HIV Farkindaligi Artiriyor

Prof. Dr. Halis Akalin, ’’HIV ile yasayan hastalarin yüzde 50’sine ulasabiliyoruz. Türkiye’de HIV virüsü tasiyanlarin gerçek sayisinin 70 bin civari oldugunu düsünüyoruz. Hastaligi tasiyan fakat saglik merkezlerine gidip teshis konulmamis kisileri tedaviye baslatmak için farkindalik olusturmaliyiz’’ dedi.

'Süphen Olmasin' Inisiyatifiyle HIV Farkindaligi Artiriyor


HIV/AIDS farkindaligini artirmaya yönelik çalismalar yapan ‘Süphen Olmasin’ inisiyatifi kurulusunun birinci yilinda 6 milyon kisiye ulasti. 5 hekim derneginin bir araya gelerek geçtigimiz yil hayata geçirdigi ‘Süphen Olmasin’ inisiyatifi HIV konusunda farkindalik olusturmayi, düzenli test yaptiranlarin sayisini arttirmayi ve HIV ile yasayanlarin hayat kalitesini yükseltmeyi amaçliyor.

"1 Aralik Dünya AIDS Günü" dolayisiyla ‘Süphen Olmasin’ inisiyatifi ev sahipliginde basin toplantisi düzenlendi.

Toplantiya HIV Enfeksiyonu Dernegi (HIVEND) Baskani Prof. Dr. Fehmi Tabak, AIDS ve Cinsel Yolla Bulasan Hastaliklar Dernegi (ACYBHD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Deniz Gökengin, HIV/AIDS Korunma ve Egitim Dernegi (HAKED) Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Infeksiyon Hastaliklari Dernegi (KLIMIK) HIV/AIDS Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Emin Halis Akalin ve Türkiye Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlik Dernegi (EKMUD) HIV/AIDS Çalisma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Behice Kurtaran katildi.



Toplantida açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Emin Halis Akalin HIV hastaliginin tedavi edilmedigi takdirde bagisiklik siteminde ciddi hasarlara yol açtigina dikkat çekti. Akalin, ’’Virüs dolayli ya da dogrudan bagisiklik sisteminde hasar olusturuyor. Kisi HIV enfeksiyonu ile yasiyor ise erken tani alarak tedaviye ulasamazsa bagisiklik sistemi zayiflamaya basliyor. Bagisiklik sistemi düstügünde ise saglikli kisilerde hastalik yapmayan enfeksiyonlar bagisikligi düsük olan kisilerde hastalik olusturuyor’’ dedi.



’’HIV ile yasayan hastalarin yüzde 50’sine ulasabiliyoruz’’

HIV tanisi almis kisi sayilarina iliskin de bilgi veren Prof. Dr. Akalin, ’’2021 sonu itibariyle Türkiye’de 35 binin üzerinde HIV enfeksiyonu tanisi almis kisi var. Türkiye’de sorunlardan bir tanesi de HIV ile yasayarak tani alamayan hastalar. HIV ile yasayan hastalarin yüzde 50’sine ulasabiliyoruz. Türkiye’de HIV virüsü tasiyanlarin gerçek sayisinin 70 bin civari oldugunu düsünüyoruz. Hastaligi tasiyan fakat saglik merkezlerine gidip teshis konulmamis kisileri tedaviye baslatmak için farkindalik olusturmaliyiz. Gönüllü danismanlik ve test merkezlerinin sayisini artirmamiz lazim. Korunmasiz süpheli iliskide bulunan kisilerin mutlaka test yaptirmasi gerekiyor. Bilgilendirme toplantilarini Türkiye’nin her yerine yayarak toplumu bilinçlendirmemiz gerekiyor’’ açiklamalarinda bulundu.

Virüsün bulas yollari ile ilgili açiklama yapan Prof. Dr. Behice Kurtaran ise ’’HIV virüsü temel olarak cinsel yolla bulasiyor. Bunun disinda kan ve kanla bulasmis vücut sivilarinin temasiyla bulasiyor. Çok nadir de olsa organ nakli gibi durumlarda da bulas riski olabiliyor. HIV virüsü, sosyal temas ile sarilmakla, ayni havuza girmekle, beraber yemek-içmekle, ter ve idrar ile bulasmaz. Hastayla karsilastigimizda ilk olarak süpheli cinsel temas olup olmadigini soruyoruz’’ diye konustu.



’’Tedavi kisinin sagligini korur ve bulasi engeller’’

HIV tedavisiyle ilgili de konusan Prof. Dr. Kurtaran, ’’Virüsün tedavisinde çok ciddi gelismeler yasaniyor. Virüsü erken taniyabilirsek virüsün bagisiklik sistemine hasar vermesini engelleyebiliyoruz. HIV tedavisine basladigimizda kisi HIV virüsü tasiyabiliyor fakat bagisiklik sitemine zarar vermiyor. Tedavi kisinin sagligini korur ve bulasi engeller. Su anda HIV virüsünü yok eden hap ve igne tedavileri var. Türkiye’de en güncel ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçlar SGK tarafindan karsilaniyor. Cinsel saglik egitimlerinin okullarda yayginlastirilmasi lazim. Kisiler riskli davranislarda bulunuyorlarsa mutlaka test için basvurmalilar. Hasta grubu mahremiyetten dolayi da test yaptirmaktan çekinebiliyor. Bu testler tamamen mahremiyete özen gösterilerek yapiliyor’’ diye konustu.

Kaynak: İHA