Sinop'ta 30 Kasim Deniz Sehitlerini Anma Günü

Osmanli donanmasinin yasadigi en büyük felaketlerden biri olarak kaydedilen Sinop baskininin 169. yil dönümünde, sehadete kavusan 2 binden fazla asker için anma tören düzenlendi, denizin altina çelenk birakildi.

Sinop'ta 30 Kasim Deniz Sehitlerini Anma Günü
Sinop limaninda 30 Kasim 1853 tarihinde Rus donanmasi tarafindan Osmanli donanmasina yapilan deniz baskini sonucu 2 binden fazla Türk askerinin sehit düsmesi, tarihe aci bir iz olarak kazindi. Baskinin 169. yil dönümünde sehit düsen askerlerin kemiklerinin muhafaza edildigi müze bahçesindeki sehitlikte anma töreni yapildi. Sehitlige çelenk konulmasinin ardindan askeri tören mangasi saygi atisi yapti.

Törende konusan Sinop Üniversitesi Arastirma Görevlisi Firat Küskü, ’Kirim Harbi’ olarak bilinen Osmanli-Rus savasinin önemli kirilma anlarindan biri oldugunu vurguladi. Küskü, “Sinop limaninin 15 kulaç açiginda hilal seklinde dizilmis olan Osmanli filosunun karsisina, Ruslar da paralel bir yay çizerek limana girmistir. Deniz harpleri tarihinde yelkenli ahsap gemilerin son kez, patlayici mermilerin ise ilk kez kullanildigi bu tarihi savasa Sinop ev sahipligi yapmistir. Bu savasta Osmanli filosu kahramanca savasmis ve Ruslara ciddi hasarlar vermistir. Ancak 1.5 saatin sonunda üstünlük, büyük kalyonlarla takviye edilmis olan Rus filosuna geçmis ve bundan sonra agir tahribat baslamistir” diye konustu.



Merhametsizce humbara attilar

Muharebenin sonucu belli olmasina ragmen Rus komutani Nahimov’un ateskes emri vermediginin altini çizen Küskü, “Ruslar, savas disi kaldigi belli olan gemilere bile merhametsizce humbara atmaya devam etmis, atilan gülle ve yagli paçavralar çok sayida neferin sehit olmasina neden olmustur. 11 gemilik Osmanli filosunun savas disi kalmasinin ardindan Sinop sehri de bombalanmis, sehrin Müslüman mahallesinde yüzlerce ev yanmistir. Kaynaklarda sayilar muhtelif olmakla birlikte maalesef 2 bin askerimiz sehit olmustur. Bu elim hadise, Ingiltere ve Fransa’nin Osmanli Devleti’nin yaninda savasa girmesiyle sonuçlanmis, Ruslar tüm cephelerde yenilerek agir bir antlasma imzalamak zorunda birakilmistir. Ancak Sinop sehri hem bombardimanda büyük hasar almis hem de Paris Antlasmasi’nda yer alan Karadeniz’de tersane bulundurulmayacagi hükmü neticesinde, Osmanli Devleti’nin önemli bir tersanesi olan Sinop tersanesi ehemmiyetini yitirmistir” seklinde konustu.

Törene Sinop Valisi Erol Karaömeroglu, Sinop Belediye Baskani Baris Ayhan, Il Emniyet Müdürü Tarikhan Çetiner, Il Jandarma Komutani Ferhat Kuran ile kurum müdürleri, sivil toplum kurulus temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Törenin ardindan Sinop Üniversitesi ve deniz polisi tarafindan sehitler anisina denizin altina çelenk birakildi.
Kaynak: İHA