Marmara Gölü Yaklasik Üçte Bir Oraninda Küçülecek

Yasanan kuraklik sonrasi tamamen kuruma noktasina gelen Manisa’daki Marmara Gölü’nü kurtarmak için hayata geçirilen ’Marmara Gölü Sulak Alani Rehabilitasyon Üzerine Is Birligi Protokolü’ çerçevesinde mevcut göl havzasinin yaklasik üçte birlik kisminin sulak alan olarak kalacagi geri kalan kisimlarin ise TIGEM tarafindan tarimsal amaçli kiralanacagi ögrenildi.

Marmara Gölü Yaklasik Üçte Bir Oraninda Küçülecek
Manisa Valiligi tarafindan ’Marmara Gölü Sulak Alani Rehabilitasyon Üzerine Is Birligi Protokolü’ çerçevesinde yazili bir genel emir yayimlayarak göl havzasinda yapilacak çalismalari paylasti.

Manisa Valiligi tarafindan yayimlanan genel emirde, Türkiye genelinde son yillarda hüküm süren iklim degisikligi ve buna bagli olarak yasanan kurakligin etkisi ile su tutma kapasitesi azalip kurumaya yüz tutan Marmara gölü sulak alan yönetim planinda geçen su çizgisinin kapladigi alandaki göl aynasinin uygun bir kismina sulama ve havzadaki biyolojik çesitliligin devamliligi amaciyla temiz su depolama rezerv alani olusturmak, göl aynasinin kuruyan diger kisimlarinda tarimsal üretim faaliyetinde bulunmak amaçlariyla Manisa Valiligi, DSI Genel Müdürlügü, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ile Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü arasinda 4 Kasim 2022 tarihinde imzalanan ’Marmara Gölü Sulak Alani Rehabilitasyon Üzerine Is Birligi Protokolü’ hükümlerinin saglikli bir sekilde isletilmesinin saglanmasi, ekilen ve dikilen alanlarin zarar görmemesi açisindan öncelikle sinirlari belirlenen araziye yapilacak isgallerin önlenmesi, sinirlari belirlenen alanda TIGEM tarafindan yapilacak tarimsal faaliyetler nedeniyle gerçek ve tüzel kisilerin neden olabilecegi kamu zararinin önlenmesi ile can ve mal güvenliginin saglanmasinin amaçlandigi bildirildi.

Göl aynasinda DSI tarafindan olusturulacak yeni göl alani disinda kalan ve TIGEM tarafindan tarimsal üretime elverisli oldugu belirlenerek sinir ve koordinatlari belirlenen alanlarda ve sinirlari belirlenen arazi içerisine sahislarin, sahislara ait tasit, traktör ve benzeri araçlar ile is makinesi ve tarim aletlerinin girisine izin verilmeyecegi bildirilen genel emirde, idari yaptirim cezalarinin DSI, TIGEM, Doga Koruma ve Milli Parklar görevlileri ile kolluk tarafindan yapilan tespit ve hazirlanan tutanak üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafindan uygulanacagi açiklandi.

Cezai hükümler

Yayimlanan genel emirde yer alan karara uymayanlar hakkinda eylemleri ayri bir suç teskil etmedigi takdirde 5442 sayili Il Idaresi Kanunun 66. maddesi uyarinca alinmis ve kanunlarin verdigi yetkiye istinaden ittihaz edilen ve belirlenen kararin uygulanmasina ve yerine getirilmesine aykiri davrananlara, tatbik ve icrasina muhalefet eden, zorluk çikartanlar veya uymayanlar hakkinda 5326 sayili Kabahatler kanunun 32. maddesi uyarinca Genel Esaslar basligi 4. 2. maddede belirtilen görevlilerce idari islem uygulanacagi açiklandi.
Kaynak: İHA