Apaydin Açiklamasi 'Aracinizin Kis Bakimini Yaptirmak Kaza Riskini Azaltir'

Can ve mal güvenliginin saglanmasi için kis gelmeden araçlarin kislik bakimlarinin yapilmasi gerektigini vurgulayan TSOF Baskani Fevzi Apaydin, “Kis mevsimine girmemizle birlikte hava sicakliklari sifir dereceye inerek yagisli havalar yurt genelinde etkisini göstermeye basladi. Arastirmalara göre kis mevsiminde trafik kazalari 6 kat daha artis gösteriyor. Bu nedenle araçlarin filtre, yag, silecek degisimleri yapilmali, radyatör ve cam suyunun donmamasi için antifriz konulmali, ayrica far ayarlari yapilip tüm araçlar kis sartlarina uygun hale getirilmeli. Bu mevsimde yollar adeta buz pistine döndügü için araçlarda zincir ve çeki halati bulundurulmali, kis lastigi de ihmal edilmemeli” dedi.

Apaydin Açiklamasi 'Aracinizin Kis Bakimini Yaptirmak Kaza Riskini Azaltir'


“Yeni yila kazasiz belasiz girmek için kis lastigi sart”

Ticari araçlar için zorunlu kis lastigi uygulamasinin 1 Aralik’ta baslayacagini hatirlatan Türkiye Soförler ve Otomobilciler Federasyonu (TSOF) Baskani Fevzi Apaydin, “1 Aralik’tan itibaren kis lastigi takmayan ticari araç sürücülerine bin 152 TL idari para cezasi verilecek. Ancak unutmayin ki bu ceza sadece Aralik ayi için geçerli. Yilbasindan itibaren kis lastigi takmamanin cezasi yeniden degerlendirme oraninda yüzde 123 artarak 2 bin 568 TL olacak. Tüm ticari araçlar zorlu hava kosullarinda üst düzey güvenlik saglayan kis lastigine geçmeli. Ayrica özel araçlar için zorunlu olmamasina ragmen tüm özel araç sahipleri de trafikteki herkesin can ve mal güvenligi için kis lastigine geçmeyi de unutmamali. Yagis beklemeden hava sicakligi 7 derecenin altina düstügü zaman lastik degisimi yapilmali. Öte yandan kisin dogru lastik seçimi de çok önemli. Nasil olsa 3-5 ay kullanacagim, ucuz olsun diye lastik alinmamali. Lastigin içerigine iyice bakilmali ve üretim tarihi yeni olan lastikler tercih edilmelidir” diye konustu.



“Ucuz diye bilinmedik yerlere bakim yaptirilmamali”

Araçlarin kis bakimi yaptirilirken güvenilir ve isin ehli yerlerin tercih edilmesi gerektiginin altini çizen Apaydin, “Araç kis bakimlarinin nerede yaptirildigi ve kullanilan malzemenin kalitesi güvenli bir sürüs ve araç ömrü için çok önemli. Bundan dolayi araç bakimlarinin yaptirildigi yerler iyi seçilmeli. Araçlarin kislik bakimi güvenilir, tanidik ve isin ehli olan kisilere yaptirilmali. Sirf daha ucuza bakim yapiyor diye ne oldugu belirsiz yerler tercih edilmemeli. Unutmayin ki isin ehli olmayan kisilerce yaptirdiginiz bakimlar ilerde daha çok masrafa yola açar ve güvenli bir sürüs yapmanizi engeller. Ayrica erken bakim yaptirilarak son günlerde yasanan kis bakimi yogunlugunun ve bakim fiyatlarinin haksiz bir sekilde artmasinin önüne geçilmeli” seklinde konustu.

Kaynak: İHA