Tarim Ve Hayvancilik Fuari Kapilarini Manisalilara Açti

Manisa Büyüksehir Belediyesi Fuar Merkezinde 16’nci Uluslararasi Manisa Tarim ve Hayvancilik Fuari’nin açilis töreni gerçeklestirildi.

Tarim Ve Hayvancilik Fuari Kapilarini Manisalilara Açti
Tekno Tarim’22 Manisa 16’nci Uluslararasi Manisa Tarim ve Hayvancilik Fuari düzenlenen törenle kapilarini ziyaretçilere açti. Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan törene Manisa Valisi Yasar Karadeniz, Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, Manisa Ticaret Borsasi Baskani Sadik Özkasap, Il Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Sehzadeler Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Altindag, siyasi parti baskanlari, oda baskanlari, kurum müdürleri ile vatandaslar katildi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, tarima sagladigi katkilar nedeniyle Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün’e tesekkürlerini iletti. Sehzadeler Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Altindag ise tarimin Manisa’nin can damari oldugunu söyledi.



Lisansli depo sirketi kuruldu

Manisa Ticaret Borsasi Baskani Sadik Özkasap ise yaptigi konusmada, "Tarim ve hayvancilik; yurtiçi gida ihtiyacinin karsilanmasi, pek çok sanayi sektörüne girdi temini, ekonomik büyüme, ihracat, istihdam ve daha pek çok açidan büyük önem tasimaya her zaman devam edecek. Pandemi süreci ve Rusya - Ukrayna savasi ile ortaya çikan tahil krizi de tarimin önemini bizlere bir kere daha göstermistir. Dolayisiyla, çok iyi biliyoruz ki tarim ve hayvancilik olmadan yarinlarimizi garanti altina almamiz mümkün degil. Manisali üretici ve isletmelerimiz de bu bilinçle, kalite, verim ve üretimimizin devamliligi konularinda büyük gayret sarf ediyorlar. Sonuç olarak da Manisa’nin üretkenligini, üretim çesitliligini, gida sanayi ve ihracatinda ulastigi uzmanlasma seviyesini çok belirgin olarak görüyoruz. Yillik 4 milyar dolari geçen Manisa ihracatinin yaklasik yüzde 15’ini olusturan tarima dayali ihracatçi yapisi Manisa tariminin en güçlü özelliklerinden birisi. Ihracatin büyük kisminin basta Avrupa Birligi olmak üzere gelismis ülkelere yapiliyor olmasi da üretici, Tüccar ve isletmelerimizin islerini ne kadar iyi yaptiklarinin göstergesidir. Bizlere düsen ise; dünyada küresel isinmaya bagli olarak gelecekte karsimiza çikabilecek gida arzi yetersizligi, su kaynaklari sorunu konusulurken potansiyelimizi korumak, verimli kullanmak ve gelistirmektir. Bu noktada; bakanligimiz teskilatina, Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Cengiz Ergün’e ve Sayin Valimiz Yasar Karadeniz’e de ‘tarim arazilerinin kullaniminin etkinlestirilmesi projesi” çerçevesinde üreticilerimize temin edilen 1100 ton hububat tohum destegi ve diger tarimsal destekleri için tesekkür ediyoruz. Manisa Ticaret Borsasi olarak; bizler de sürdürülebilirlik, gelisim ve modernlesme alanlarinda üzerimize düsen vazifeleri yapmaya gayret ediyoruz. Manisa tariminin lokomotifi olan kuru üzüm sektörünün rekabet gücünü arttiracak lisanli depo kurulus iznimizi alarak sirketimizi kurmus bulunmaktayiz. Lisansli depo tesisimizi de en kisa sürede kuru üzüm sektörümüze kazandiracagiz. Sunu artik çok iyi görüyoruz, tarimda bilgi ve bilginin paylasilmasinin önemi de her geçen gün artmaktadir. Çiftçilerimiz, tarim ve orman il müdürlügü teskilatimiz ve paydas tüm meslek kuruluslarimiz arasindaki isbirligi arttikça üretimde verimlilik, kalite ve ekonomik hacmimiz de daha iyi seviyelere tasinmaktadir." dedi.



"Manisa Türkiye tariminin lokomotif sehirlerinden biri"

Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün de yaptigi konusmada, Manisa’nin ulusal ve uluslararasi alanda Türkiye tariminin lokomotif sehrinden bir tanesi oldugunu söyledi.

Baskan Cengiz Ergün, "Tarimin Baskenti oldugumuzu söylemek de yanlis olmaz herhalde. Bu noktada tarim sektöründeki paydaslarin bir araya gelmesine öncülük eden ve tarima ivme kazandiran bu önemli fuarin bugünlere kadar gelmesinde emegi geçen herkese öncelikle hemserilerim adina tesekkür ediyorum. Çiftçilerimiz, bu fuarlar sayesinde tarimdaki gelismeleri yakindan takip ederek bilgilerini arttiriyorlar. Her zaman ifade ettigim gibi alin teri, altindan daha degerlidir. Çiftçimiz de, üreticimiz de bu emeklerinin karsiligini kat be kat daha fazla almasi için tarim fuarlari büyük önem tasiyor. Bu baglamda bu önemli organizasyona katilan sektör temsilcilerine de ayrica tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.

"Örnek projelere imza attik"

Iklim Degisikligi, Covid-19 salgini ve Rusya-Ukrayna savasi ile tarimsal üretimin ne kadar önemli oldugunun bir kez daha anlasildigini belirten Baskan Ergün, "Bu yil, kirsal kalkinmaya destek amaciyla Büyüksehir Belediyemiz bütçesinden 70 milyon TL kaynak ayirdigimizi vurgulamak istiyorum. Tarimsal destekler, bu dönem en fazla önem verdigimiz konular arasinda yer aliyor. Ayirdigimiz bu kaynakla bir yandan çiftçilerimize 291 ton gübre, 100 bin üzüm sepeti, 72 bin zeytin kasasi, sirke sinegine karsi 150 bin sise elma sirkesi dagittik, diger yandan hayvan yetistiricilerimize 340 adet damizlik koç ve 20 adet damizlik kil keçisi ile 30 ton yem bitkisi tohumunu teslim ettik. Bu yil da, TIGEM’den tahsisini yaptigimiz 500 adet daha damizlik koç dagitacagiz. Kirsal bölgelerdeki hayvan yetistiricilerimizin suya daha kolay ulasmasi için de Manisa’miza toplamda 629 adet hayvan içme suyu göleti kazandirdik. Yilsonuna kadar bu sayiyi 750’ye çikarmayi hedefliyoruz" dedi.



"Türkiye’nin önde gelen illerinden biri"

Manisa Valisi Yasar Karadeniz de törende konusma yapti. Manisa’nin hem üretim potansiyeli hem de ürün çesitligi olarak Türkiye’nin önde gelen illerinden birisi oldugunu vurgulayan Vali Yasar Karadeniz, fuarin düzenlenmesinde emek veren herkese tesekkür etti.

Protokol üyeleri stantlari gezdi

Konusmalarin ardindan Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün ve protokol üyeleri TEKNO TARIM’22 Manisa 16’nci Uluslararasi Manisa Tarim ve Hayvancilik Fuari’nin açilis kurdelesini kesti. Kurdele kesiminin ardindan fuarda yer alan stantlar ziyaret edildi. Fuar 6 Kasim pazar gününe kadar Manisalilari agirlamaya devam edecek.
Kaynak: İHA