Ödüllü Fotograf Sanatçisi, Van Gölü'ndeki Kirlilige Fotograf Sergisiyle Dikkat Çekti

VAN – Van’da ögretim görevlisi olarak görev yapan ödüllü fotograf sanatçisi Savas Onur Sen, Van Gölü’nde yasanan kirlilige dikkat çekmek için açtigi “Vanitas Vanitatum” isimli fotograf sergisi büyük begeni topladi.

Ödüllü Fotograf Sanatçisi, Van Gölü'ndeki Kirlilige Fotograf Sergisiyle Dikkat Çekti
Iki Nisan Bulvari üzerindeki Nav Art Galeri’de açilisi yapilan ve 30 Kasim’a kadar açik kalacak fotograf sergisinde, Van Gölü sahilindeki çöplere dikkat çekildi. Van Gölü’nün Van Kalesi yakinindaki sahilinde toplanan çöplerin Vanitas resim teknigiyle fotograflanmasi sonucu düzenlenen sergiye sanatseverler yogun ilgi gösterdi.

“Van Gölü’nün 2 kilometrelik sahilinde neredeyse dalindan koparircasina çöpleri topladim”

Türkiye Foto Muhabirleri Derneginin düzenledigi Yilin Basin Fotograflari 2020 Yarismasinda, "Ucube" isimli fotografiyla "Yilin Basin Fotografi" ile ‘Çevre ve Doga Kategorisi’nde kazandigi birincilik ödülünü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’dan alan Dr. Ögretim Üyesi Savas Onur Sen, gölden kiyiya vuran evsel atiklar konusunda bir seyler yapmaya karar verdigini belirterek, “Buluntu nesne çalismasi yapmaya karar verdim. Buluntu nesne çalismalari özellikle 1900’lü yillarin basinda kullanilan bir sanat stratejisidir. Nesnelerin mevcut algilarindan koparilarak birer sanat eseri olarak sunulmasina dayaniyor. Ben de bununla ilgili atiklari toplamaya basladim. Toplama süreci çok mesakkatli bir süreçti. Her hafta sonu yürüyüs yaptigim Van Gölü’nün 2 kilometrelik sahilinde neredeyse dalindan koparircasina çöpleri topladim. Çesitliliginde ve miktarinda inanamayacaginiz kadar çöp vurmus bu sahile. Van Gölü’nün belki de en güzel sahilidir Van Kalesi’nin yanindaki alan” dedi.



“Lüks nesneler ya da statü sembolleri yerine Van Gölü kiyisina vuran atiklari kullandim”

Insanoglunun vanitas resmiyle ölümü hatirlamayi ya da aklindan çikarmadan yasamayi amaçladigini kaydeden Savas Onur Ser, bunun ortaya konmasi için bile dogaya ve ölüme karsi olusturdugu toplumsal tabakalasmayi, dini ve mezhepleri kendisine siper aldigini ifade etti.

Sen, “Yani bir vanitas resmi sahibi olmak için bile sinifsal ve dini ayricaliklara sahip olmak gerekiyor. Tuvalin adeta bir sunak gibi kullanildigi vanitas resminde; altin ve gümüs lüks esyalar, zamani ve gelip geçiciligi çagristiran objeler, döngüselligi simgeleyen spiral seklinde nesneler, küreler ve dünya temsilleri, yeni sönmüs mumlar ve her bir resmin olmazsa olmazi ölümün temsilcisi kuru kafalar kullaniliyor. Bu sunakta ölüm, lüks nesnelerle ve kibirle birlikte sunuluyor. ‘Vanitas Vanitatum’ adli çalismam, söylem olarak vanitas resimlerinden yola çikilarak olusturuldu. Vanitas resminde kullanilan kompozisyonlar bu sefer lüks nesneler ya da statü sembolleri ile degil Van Gölü kiyisina vuran atiklarla meydana getirildi.

Yaklasik 2 kilometrelik kisacik bir sahil seridinde kiyiya vuran atiklarin hem miktari hem de çesitliligi saskinlik vericiydi. Onlari, yaptigim yürüyüsler sirasinda adeta açik büfeden alir gibi seçerek topladim. Çalismamda, vanitas resim geleneginin yüz yillar öncesinden günümüze ulasan hiçlige, zamana ve beyhudelige iliskin mesajini, bugünün tüketim aliskanliklarina ve insanoglunun doga ile giristigi çatismali iliskiye bu atiklar vasitasiyla uyarlamaya çalistim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA