G7 Disisleri Bakanlari Almanya'da Bir Araya Geldi

G7 Disisleri Bakanlari, Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock’un ev sahipliginde Münster’deki tarihi belediye binasinda bir araya geldi.

G7 Disisleri Bakanlari, Almanya’da bir araya geldi. Toplanti, Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock’un ev sahipliginde yaklasik 370 yil önce tarihi Vestfalya Barisi’nin da müzakere edildigi Münster’deki tarihi belediye binasinda düzenlendi.

Baerbock toplanti öncesi yaptigi açiklamada, Ukrayna için bir kis yardim paketi planlandiklarini ifade ederek, "Baslattigimiz ortak yaptirimlari, simdi G7 üyelerinin ortak kis yardimi izliyor. Bu kis yardimi ayni zamanda, kis boyunca barisin ve uluslararasi hukukun çignenmesini kabul etmeyecegimiz anlamina geliyor. Rusya Devlet Baskani’nin Ukrayna’yi parçalama stratejisinde basarili olmasini kabul etmeyecegiz. Uluslararasi birligin bozulacagini ümit etmesini de kabul etmeyecegiz” dedi.

Baerbock, Almanya’nin simdiden önlemler almaya basladigini ve Ukrayna’ya 100’den fazla jeneratör, isitici, sihhi konteyner, yatak, battaniye ve çadir teslim edecegini dile getirdi.

Toplantiya Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba da katildi

Çok sayida ikili çalisma toplantilarinin düzenlendigi toplantida, Rusya-Ukrayna Savasi, görüsmelerin ana konusu olurken, toplantinin diger konularini Çin, Iran, yüksek enflasyon, yükselen enerji fiyatlari ve çöken tedarik zincirleri olusturuyor. Ilk gün aksam geç saatlere kadar devam eden görüsmelere Ukrayna Disisleri Bakani Dmitriy Kuleba da katildi.

Yarin da devam edecek toplantida diger konularin yaninda, öncelikle Iran’da göstericilere yönelik siddet ele alinacak. Müzakerelerin tamamlanmasinin ardindan, Afrika devletleri ve bölgesel örgüt Afrika Birligi temsilcileriyle de görüsmeler yapilacak.

Toplanti bölgesinde siki güvenlik önlemleri alindi

Bakanlarin toplantisinin yapildigi Münster’de olaganüstü güvenlik önlemleri alinirken, toplanti boyunca yaklasik 3 bin 500 polis görev alacak. Alman polisi, G7 toplantisi süresince 13 gösteri basvurusu oldugunu bildirirken, gösteriler simdiye kadar çogunlukla sakin geçti. Kapanan yollar, siki denetimler ve gösteriler nedeniyle birçok is yeri kapali kaldi. Sehir merkezine yakin okullara giden ögrenciler de evlerine erken gönderildi.

Almanya, Fransa, Ingiltere, Italya, Amerika, Kanada ve Japonya’dan olusan G7 ülkeleri, 1998 yilinda Rusya’nin da üyelige kabul edilmesiyle G8 ismini almisti. Fakat Rusya’nin 2014 yilinda Kirim’i isgal etmesi üzerine, Rusya’nin üyeligi askiya alinmis ve birlik yeniden G7 olarak adlandirilmaya baslamisti.
Kaynak: İHA