Depremzede Vatandaslara Konutlarinin Anahtarlari Teslim Edildi

Van’in Baskale ilçesinde 23 Subat 2020’de meydana gelen ve 10 kisinin hayatini kaybettigi 5.9 büyüklügündeki depremde yikilan mahalle evleri ve ahirlarin yerine yenileri yapildi. TOKI’nin Özpinar Mahallesinde yaptigi konutlar ve ahirlar hak sahiplerine teslim edildi.

Depremzede Vatandaslara Konutlarinin Anahtarlari Teslim Edildi
Van’in Iran sinirindaki Baskale ilçesine bagli Özpinar, Güvendik, Kaskol ve Gelenler mahalleleri, Hoy kentinde geçen 23 Subat 2020’de meydana gelen 5.9 büyüklügündeki depremde en çok hasar gören yerler oldu. En büyük yikimin yasandigi, ev ve ahirlarin neredeyse tümünün yikildigi Özpinar’da 8 kisi, Gelenler Mahallesinde ise 2 kisi hayatini kaybetti, 21 kisi de yaralandi. 8 kisinin hayatini kaybettigi Özpinar Mahallesinde yapilan hasar tespit çalismasinin ardindan TOKI tarafindan geçen yil yapimina baslanan 75 konut ve 16 ahir hak sahiplerine teslim edildi.

Baskale Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Mustafa Çelik ile Van Il Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Ihsan Körpes, anahtarlari kendi elleriyle hak sahiplerine teslim ederek hayirli olmasi temennisinde bulundu.

Van AFAD Il Müdürü Ali Ihsan Körpes yaptigi açiklamada tüm afetlerde oldugu gibi Baskale’deki depremde de devletin tüm olanaklarini vatandaslarin hizmetine sundugunu söyledi.

Izmir depreminde ne yapildiysa Baskale’de de aynisinin yapildigini hatirlatan Körpes, sunlari kaydetti:

"Ülkemiz deprem bölgesinde bu nedenle konutlar depreme dayanikli olarak yapildi. Izmir’de denize sifir Bayrakli Ilçesinde ne yapildiysa sinirin sifir noktasinda 220 rakimdaki Baskale ilçemizde de aynisi yapildi. Bugün 75 konutumuzu vatandaslarimiza teslim ettik. Ikinci etap ihalemiz tamamlandi. En kisa zamanda da ikinci etap konutlarimizi bitirerek vatandaslarimiza teslim edilecek."

Özpinar Mahalle Muhtari Cezmi Arslan da çok güzel konutlara sahip olduklarini söyledi.

Kura çekimiyle evlerine kavustuklarini belirten Arslan, "Gerçekten çok mutluyuz. Konutlarimizin anahtarlarini bugün teslim aldik. Hayal edemeyecegimiz evler yapildi bize evlerimiz hepsi villa gibi. Köylülerim ve depremzedeler adina çok tesekkür ederim. Allah devletimize zeval vermesin. “diye konustu.

Hak sahibi Ahmet Arslan ise, "Devletimiz bize sahip çikti, konut yapti. Çok mutluyuz. Konutlarimiz çok güzel oldu, çok begendik. Bunun yaninda ahirlarimiz da yapildi. Hayvanlarimizi çadirlarda barindiriyorduk, hayvanlarimiz da sicak yuvaya kavustu. Allah yetkilerden razi olsun" ifadelerini kullandi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun Özpinar Mahallesi ziyaretinde kendisine ücretsiz ev sözü verilen ve kimsesi olmaya Sinem Arslan’in konutu da kendisine teslim edildi. Ev sahibi olmaninim mutlulugunu yasayan 80 yasindaki Sinem Arslan, devlet yetkililerine tesekkür etti.
Kaynak: İHA