TBMM Baskani Sentop, Viyana'da TBMM Binasinin Yapimini Anlatan Serginin Açilisini Yapti

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliginde TBMM binasinin yapimini anlatan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Binasi, Clemens Holzmeister’in Türkiye’nin Kalbindeki Abidevi Eseri” adli serginin açilisini yapti.

TBMM Baskani Sentop, Viyana'da TBMM Binasinin Yapimini Anlatan Serginin Açilisini Yapti
Türkiye’nin Viyana Büyükelçiligi’nde Avusturyali mimar Clemens Holzmeister’in "anitsal eseri" Türkiye Büyük Millet Meclisi binasinin yapim asamasina iliskin özel çizim ve fotograflarin yer aldigi sergi düzenlenen törenle açildi. "Türkiye Büyük Millet Meclisi Binasi, Clemens Holzmeister’in Türkiye’nin Kalbindeki Abidevi Eseri" isimli sergiye, TBMM Baskani Mustafa Sentop ve Avusturya Meclis Baskani Wolfgang Sobotka’nin yani sira çok sayida davetli katildi.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, törenin açilisinda yaptigi konusmada, mimar Holzmeister’in iki ülke için çok önemli bir isim olduguna isaret etti. Ceyhun, mimar Holzmeister’in çalismalari hakkinda bilgi verdi.

TBMM Baskani Sentop ise, Holzmeister’in 95 yil önce Türkiye’ye gelen büyük bir mimar oldugunu vurgulayarak, "Malumunuz Holzmeister, Türk halkinin iradesinin temsilcilerinin, bu temsil görevini yapmak üzere bir araya geldikleri mekanin yani Türkiye Büyük Millet Meclisinin de mimari" ifadelerini kullandi.

Holzmeister’in yaptigi eserler ile ülkesinde mesleginin zirvesine yükseldigini belirten Sentop, "Tam 60 yil önce Kasim 1962’de, usta mimar Holzmeister, Istanbul Güzel Sanatlar Akademimizde Türkiye’deki tasarimlarini içeren kisisel mimari bir sergi açmis, açtigi bu sergide konferans da vermisti. Türkiye Cumhuriyeti olarak, 60 yil sonra ayni tarih olan kasim ayinda, ahde vefa geregi fotograf ve çizimlerinin yer aldigi bir sergiyle onu bu kez memleketinde yad ediyor olmak hepimiz için kivanç kaynagi olarak görülmelidir" dedi.

Holzmeister’in, yeni bir baskentin kurulmasina ve dünya baskentine dönüsmesine katki sagladigini kaydeden Sentop, "Türkiye’ye ilk geldiginde hiçbir seyin olmadigini düsündügü Ankara’da, Cumhuriyetimizin Banisi Mustafa Kemal Atatürk’ün teveccühüyle baslayan ve yasadigi müddetçe hep devam eden güven duygusu, mutluluk ve huzurla perçinlenerek ülkemizle arasinda büyük bir baga dönüsmüstür" ifadelerini kullandi.

Sentop, Türkiye’den teklif alan Holzmeister’in o dönemki hissiyati ve Atatürk hakkindaki övgü dolu ifadelerine deginerek, mimarin, Gazi’nin Anadolu’nun merkezinde olan Ankara’yi ülkenin genis zenginlikleri ile canlandirmayi hedefledigi görüsünü paylasti. Holzmeister’in Ankara’ya giderken biraz tedirgin oldugunu aktaran Sentop, "Belki biraz tedirgin ve umutsuzdu ama yapti, basardi. Bugün bizlerin her gün çatisi altinda ülkemize hizmet etme onurunu yasadigimiz abidevi eserin Türkiye’nin kalbinde yükselmesine vesile oldu" dedi.

Sentop, mimarin Türkiye’de pek çok mimarin yetismesine katki saglandigini, bunlardan en taninmis olaninin Ziya Payzin oldugunu aktardi. "Meclis binamizi, Anadolu’nun bugday tarlalarina atif yapan sari renkli travertenle kaplamis, Anadolu motifleriyle bezemistir. Üzümlü Kapi ve Türk büyüklerinin heykellerinin bulundugu mekanlari bütüncül bir kimlikle tasarlamistir" ifadelerini kullanan Sentop, "’Egemenlik kayitsiz sartsiz milletindir’ sözü üzerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ve çogulcu demokrasisinin temsil mekani olan Türkiye Büyük Millet Meclisi binamiza, bu ruhun bütününü yansitmistir" dedi.

Sentop, Türkiye’deki en önemli abidevi Holzmeister eseri olan TBMM binasini konu alan bu sergiyi, onun aziz hatirasina ithaf ettiklerini belirterek, "Bu serginin Türkiye-Avusturya iliskilerinin tarihî, siyasî, ekonomik ve kültürel derinligini göstermesi açisindan önemli oldugunu düsünüyor ve iliskilerimizin gelecegine dönük olumlu izler birakmasini diliyorum" Ifadelerini kullandi.

"Türkiye’ye, zor durumda olan insanlara kucak açmasi ve insancil tutumundan dolayi tesekkür ediyorum"

Avusturya Meclis Baskani Sobotka da Avusturya’nin yetistirdigi önemli mimarlardan Holzmeister’in bu sergi vesilesiyle anilmasinin çok kiymetli oldugunu ifade etti.

Holzmeister’in Nazi zulmü nedeniyle Avusturya’yi terk etmek zorunda kalan önemli bir isim oldugunu kaydeden Sobotka, Nazi zulmünden kaçan bilim insanlarinin Türkiye’de kendilerine yer bulmalarinin son derece önemli oldugunu belirterek, "Türkiye’ye, zor durumda olan insanlara kucak açmasi ve insancil tutumundan dolayi tesekkür ediyorum" dedi.

Sobotka, TBMM binasinin 2016 yilindaki darbe girisimi sirasinda bombalanmasindan duydugu üzüntüyü de dile getirerek, meclislerin milli iradenin tecelli ettigi önemli yerler oldugunu sözlerine ekledi.

Türkiye’de yasadigi dönem boyunca Istanbul Teknik Üniversitesi’nde profesör olarak hem egitmen hem de mimar sifatiyla meslekî çalismalarini yürüten Holzmeister, Türkiye’de parlamento binasinin yani sira 14 kamu yapisini tasarladi.
Kaynak: İHA