Iran'in Sistan Ve Belucistan Eyaletindeki Gösterilerde En Az 4 Kisi Öldü

Iran’in Sistan ve Belucistan eyaletinde cuma namazi sonrasi baslayan protestolara polis müdahalesi sonucu en az 4 kisi hayatini kaybederken, onlarca kisi yaralandi.



Iran’in baskenti Tahran’da 22 yasindaki Mahsa Amini’nin hayatini kaybetmesinin ardindan ülke genelinde baslayan protestolara emniyet güçlerinin baskisi sürüyor. Ingiltere merkezli Beluç Aktivist Örgütü (BAC) resmi sosyal hesabindan yaptigi paylasimda, Sistan ve Belucistan eyaletinde cuma namazi sonrasi baslayan protestolara polis müdahalesi sonucu en az 4 kisi hayatini kaybederken, onlarca kisinin yaralandigini iddia etti. Paylasimda, Sistan ve Belucistan eyaletinde bulunan Zahidan, Iransehr, Çabahar, Zehk, Seravan ve Has kentlerinde cuma namazi sonrasi sokaga dökülen binlerce göstericinin emniyet güçleri tarafindan hedef alindigi ve polisin göstericilere dogrudan silah ile ates ederek müdahale ettigi belirtildi.

Protestolarin yapildigi Zahidan sehrinden paylasilan görüntülerde, halkin yarali göstericileri Sünnilere ait Mekki Camisi’ne tasidiklari görülürken öte yandan göstericiler Iran dini lideri Ali Hamaney’e atifta bulunarak, “Beluc- Kürt kardestir ve liderin kanina susamistir” sloganlari atti.

Iran’da 30 Eylül tarihinde Sünnilerin yogun olarak yasadigi Sistan ve Belucistan eyaletinin yönetim merkezi Zahidan kenti gösterilere sahit olmustu. Cuma namazi sonrasi göstericiler bölgede bulunan karakol binasina saldirmis ve çikan olaylarda en az 40 gösterici hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA