EGIAD'dan Almanya Ile Is Birligi Atagi
EGIAD, Izmir-Berlin is dünyasi ortakligini derinlestirmek amaciyla Berlin’e is gezisi düzenledi. EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer baskanligindaki heyet 23-26 Kasim tarihlerinde Almanya’nin baskenti Berlin’de görüsmeler gerçeklestirdi. Türk ve Alman sirketlerinin üst düzey temsilcilerinin de katildigi toplantilarda, Türkiye-AB iliskileri, sanayinin dijital dönüsümü, yenilenebilir enerji, sanayide sürdürülebilirlik, Türk ve Alman özel sektörünün is birligi ve ’Melek Yatirim Agi’ basliklari ele alindi.

Ziyaretler dahilindeki görüsmeler, Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen; Berlin Ticaret Müsavirligi’nden Abdullah Soylu, Berrak Bilgen Besergil; Izmir Büyüksehir Belediyesi Berlin Ofisi; Trendyol Berlin Ofisi; Berlin Ticaret ve Sanayi Odasi bünyesindeki WJ Genç Is Insanlari Dernegi; yapay zeka ve dijitallesme merkezi GT_ARC; yatirim arastirma ve yenilikçilik merkezi EUREF Campus, TD-IHK Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odasi yetkilileriyle gerçeklesti.
“Türkiye’ye Alman yatirimcilari bekliyoruz”
Ziyaretler sirasinda bir konusma yapan EGIAD Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, Türk -Alman ekonomisinin istikrarinin ve Almanya ile Türkiye arasindaki is ortakliklarinin daha da artmasinin tüm Avrupa ekonomisi için önemli olduguna dikkat çekti. EGIAD olarak sürekli yeni pazarlar ve is baglantilariyla yatirim portföyünü genislettiklerini belirten Yelkenbiçer, “Ülkeler arasindaki ticaret baglantilarinin ve ihracat olanaklarinin önemine inaniyoruz. Almanya, yatirim yapmak isteyen sirketler için çok cazip bir yatirim ülkesi. Avrupa’nin merkezindeki konumuyla Almanya, Avrupa’nin en aktif ekonomisine, dünyanin dördüncü en yüksek gayri safi yurtiçi hasilasina sahip. Ayni sekilde Türkiye’ye de Alman yatirimcilari bekliyoruz. Bu ziyaretler ile Almanya ve Türkiye arasinda uygun is ortagi, tedarikçi, distribütör bulma konusunda basarili görüsmeler gerçeklestirmis oluyoruz” dedi.
Baslica hedeflerinin Türk ve Alman sirketlerinin diyalog ve ticari faaliyetlerini gelistirmek oldugunu, bu konuda her iki ülke menseli üye firmalara maksimum fayda saglamaya gayret gösterdiklerini aktaran Yelkenbiçer, her is gezisi öncesinde farkli farkli ülkelerle ilgili workshop ve etkinlikler düzenlediklerini hatirlatarak, üyelerine hem ag olusturma hem de yeni ufuklar açma konusunda öncü olmaya gayret ettiklerini dile getirdi.
Tarihi yakin iliskilerin Türkiye ile Almanya’yi birbirine bagladigini ifade eden EGIAD Baskani Yelkenbiçer, “Bu nedenle günümüzde Almanya, Türkiye’nin en önemli ticari ortagidir. Covid-19 nedeniyle karsilikli ticaret hacmi 2020 yilinda gerilemisti. Buna karsin pandemi sonrasi iki ülkenin is birlikleri derinlesti. Devam eden salgina ragmen Almanya ile Türkiye arasindaki ticaret hacmi 41,1 milyar dolar gibi rekor bir degere çikti. Türkiye ile 27 AB ülkesi arasindaki mevcut ticaret hacminin neredeyse dörtte birini Almanya ile Türkiye arasindaki ticaret hacmi olusturuyor” ifadelerini kullandi.
Türk start-uplari Almanya’ya açilabilir
EGIAD Melekleri Yatirim Agi ile ilgili bilgiler de aktaran Yelkenbiçer, Türkiye’de gelecek vaat eden start-uplarin sayisinin oldukça fazla oldugunu belirterek, bu start-uplarin dogru adimlari atmalarina imkan saglanmasi ve dogru finanse edilmesiyle AB’de faaliyet gösterme potansiyellerinin yüksek oldugunu gördüklerini vurguladi.
“EGIAD üyesi sirketler ‘yesil dönüsümü’ takip ediyor”
Yesil dönüsüm ve sürdürülebilirlik çalismalari üzerine EGIAD’in gerçeklestirdigi projelere de deginen Yelkenbiçer, “Avrupa’daki karbon emisyonunun sifira indirilmesine yönelik atilan adimlar yeni arz firsatlari olusturmakta. AB’de faaliyet gösterme hedefi olan tüm sirketlerin Avrupa Yesil Mutabakati konusunda arastirmaya, bilgiye ihtiyaci oldugu yadsinamaz bir gerçek. Bu hususta üyelerimizin tüm süreçlerde Avrupa ile es zamanli ilerleyebilmesi adina takibimizi sürdürüyoruz ve gerekli faaliyetleri yürütmekteyiz” diye konustu.