AP'den AB'ye Macaristan'a Giden Fonlarin Dondurulmasi Çagrisi

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birligi (AB) Konseyi ve AB Komisyonu’na çagrida bulunarak, Macaristan’a verilen uyum fonlarinin dondurulmasini isteyen karari kabul etti.

Fransa’nin Strazburg sehrinde devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda Macaristan’a verilen AB uyum fonlarinin dondurulmasini öneren tasari oylamaya sunuldu. Tasari, 124 hayir oyuna karsilik 416 evet oyuyla kabul edilirken, 33 AP üyesi çekimser kaldi. Alinan kararla AB Konseyi ve AB Komisyonu’ndan "Macaristan’in baskilarina direnmeleri ve hukuk devleti kosullari ile müzakere tutumunu sürdürmeleri" istendi. Kararin ardindan AB Konseyi’nin AB Komisyonu’nun önerisine dayali olarak nitelikli çogunlukla karar almasi için 19 Aralik’a kadar süresi bulunuyor.

"Macaristan’da AB fonlarinin kötüye kullanilma riski devam ediyor"

Macaristan’in yararlandigi AB uyum fonlarinin kullanimi konusunda endiseli olduklarini belirten AP üyeleri tarafindan alinan kararda, "Macaristan’in toparlanma ve dayaniklilik plani (RRF) ile ilgili olarak, hükümetin eylemleri nedeniyle kurtarma fonlarinin henüz Macar halkina ulasmamis olmasindan üzüntü duyuyoruz. Macaristan’da AB fonlarinin kötüye kullanilma riski devam ediyor. Macaristan, hukukun üstünlügü alanindaki tüm tavsiyelere ve AB Insan Haklari Mahkemesi ile ilgili tüm kararlara tam olarak uyana kadar Komisyon, Macaristan’in düzenleyici planini onaylamamalidir" ifadelerine yer verildi.

AP üyeleri ayrica, Macaristan’in AB Konseyi’ndeki oy hakkini kötüye kullandigini savunarak, "AP üyeleri, AB Komisyonu ve AB Konseyi’ne Macaristan’in Ukrayna’ya 18 milyar euroluk makro-finansal yardim ve küresel asgari kurumlar vergisi orani anlasmasi gibi önemli AB kararlarini engelleyerek, üzerlerinde uyguladigi baskiya boyun egmemeleri çagrisinda bulunuyor. Karar, oy hakkinin kötüye kullaniminin ’herhangi bir etkiye sahip olmamasi’ gerektigini söylüyor’’ açiklamasinda bulundu.

Macaristan tarafindan önerilen iyilestirici önlemler yeterli degil

AB Komisyonu, 18 Eylül’de Macaristan’da yolsuzluga iliskin endiseler bulundugu gerekçesiyle ülkeye tahsis edilen uyum fonlarinin üçte birine denk gelen 7,5 milyar euroluk kisminin askiya alinmasini önermisti. AB ile müzakerelerden sorumlu Macaristan Kalkinma Bakani Tibor Navracsics ise, Macaristan’in herhangi bir AB fonunun kaybini önlemek için Avrupa Komisyonu’na verdigi 17 taahhüdün tamamini yerine getirecegini ifade etmisti. Navracsics, "Macaristan, Komisyonu sasirtma sözü vermedi. Uygulanabilecegini bildigimiz taahhütlerde bulunduk. Bu nedenle fon kaybiyla karsi karsiya kalmayacagiz" demisti.
Kaynak: İHA