Türkiye'nin Ilk Kibris Baris Aniti Ve Ersin Tatar Parki Diyarbakir'da Yapildi

Diyarbakir Baglar Belediyesi tarafindan, 1974 Kibris Baris Harekati’na katilan Diyarbakirli sehit ve gazilerin anisina yaptirilan Kibris Baris Aniti ve Ersin Tatar Parki projesi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar’in da katildigi törenle açildi.

Türkiye'nin Ilk Kibris Baris Aniti Ve Ersin Tatar Parki Diyarbakir'da Yapildi
1974 Kibris Baris Harekati’na katilan Diyarbakirli sehit ve gazilerin anisi Diyarbakir’in merkez Baglar ilçesinde hayata geçirilen park projesi ve Türkiye’de bir ilk olan Kibris Baris Aniti’nda yasatilacak.

Törende gazetecilere açiklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, açilisi yapilan parka adinin verilmesinden gurur duydugunu belirtti.

Tatar, “Böyle halk parkinin açilisiyla birlikte benim adimin verilmesi çok onur edicidir. Kibris Türk halkinin da buradaki sevgisi ve Diyarbakirlilarin bize gösterdigi hürmetten dolayi tüm Diyarbakirlilara tesekkür ediyorum. Bu park aramizdaki muhabbetin daha da artmasina vesile olacaktir. Bu bakimdan önemli buluyorum. 1974 Kibris Baris Harekati’nda sehit düsen 4 Diyarbakirli kardesimizin hatirina ve ayni zamanda 500’e yakin bu bölgeden Kibris Baris Harekati’na katilip gazi olanlara da buradaki anit, onlarin gösterdigi kahramanliklari ifade ediyor. Esasinda Diyarbakir’dan bütün Türkiye’ye bu mesaj gidiyor. Sehitlerimizi rahmetle aniyoruz” dedi.

1974 Kibris Baris Harekati’ndan sonra Kibris’ta yeni dönemin basladigini söyleyen Tatar, “Mehmetçiklerin 1974 Kibris Baris Harekati’nda gösterdikleri büyük fedakarliklarla Kibris’ta yeni dönem basladi.

Bu harekattan sonra KKTC’nin temelleri atildi. Böylelikle 15 Kasim 1983 yilinda bütün dünyaya bagimsizligimizi, özgürlügümüzü ve egemenlik haklarimizi açikladik. Türkiye Cumhuriyeti’nin buna tamamiyla sahip çikmasi ve su anda da yürütmekte oldugumuz yeni siyaset artik Kibris’ta yan yana yasayan iki ayri devletin is birligiyle ancak bir anlasmanin olabilecegini açikladik. Artik federal anlayisla bir çözüm modelinin geride kaldigini, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 20 Eylül’de New York’ta yaptigi tarihi konusmayla bütün dünyaya ve uluslararasi topluma KKTC’yi tanima vaktinin geldigini duyurdu. Bütün bu mücadelenin esasinda son yillardaki önemli çalismalarin ve siyasetin daha da benimsenmesiyle milletçe KKTC’ye sahip çikmamizdir” diye konustu.



“Olumsuz bir sorunda F-16’lar yanimizda”

Güney Kibris Rum Yönetimi’nin silahlanmasi üzerine Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’nin yaninda oldugunu ifade eden Tatar, “Dünyadaki çesitli gelismelere baktigimizda bir takim talihsiz gelismelerin de oldugunu görüyoruz. 1974’ten sonra Amerika’nin silah ambargosunun kaldirilmasiyla elbette bir takim farkli degerlendirmeler olmustur. Kimilerine göre Rusya-Ukrayna savasindan dolayi Güney Kibris Rum Yönetimi’nin Amerika’ya ve Avrupa Birligi’ne bagliligini ispat etmesi dolayisiyla böyle bir mükafatin hiçbir anlami yok. Küçücük adada daha fazla silahlanmalariyla elbette Türkiye Cumhuriyeti’nin ve bizlerin seyirci kalmasini beklemesinler. Muharrik adimlar atildiginda orada elbette arzu edilmeyen olaylar olacaktir. Insallah öyle bir duruma gelmez. Su anda bu konuya iliskin haberler söz konusu. Ama böyle bir durumun kimseye fayda saglamayacagini hepimiz biliyoruz. Aksam komutanimizla konustugumuzda ‘olasi bir sorunda F-16’larimiz 5 dakikada, 10 dakikada ise Mehmetçik oradadir’ dedi.

Dolayisiyla bizlerle mücadelelerini dikkat alabilirler ama Türkiye ile mücadelelerinde bu yaptiklari bosunadir. Bu gibi konularda dikkatli olmalari gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin geçtigimiz günlerde PKK/KCK/YPG ve diger terörist unsurlarina yönelik baslattigi Pençe Kiliç Hava Harekati hakkinda konusan Tatar, “Geçen günlerde yapilan harekatin, bütün dünyanin gözleri önünde Türkiye’nin ansizin neler yapabileceginin bir ifadesidir. Dolayisiyla terör örgütlerinin Istiklal Caddesi’nde yaptiklari saldirilarin ve çirkinliklerin bizim tarafimizdan da lanetlendigini buradan belirtmek isterim” ifadelerini kullandi.

Kibris Baris Aniti ve Ersin Tatar Parki’nin açilis töreninde konusan Diyarbakir Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ali Ihsan Su ise sunlari söyledi:

“Mehmetçigimiz Kibris Baris Harekati’na, oradaki kardeslerimizi ve soydaslarimizi ugradiklari zulümden kurtarmak için katildi.

Türkiye’nin her yerinde Mehmetçigimiz Baris Harekatina katilmis ve bu harekatta Diyarbakir ilimizden de bu harekatta oradaki kardeslerimiz için 4 Mehmetçigimiz sehadet serbetini içmis, 533 Mehmetçigimiz de gazilik unvanini almistir. Açilisini gerçeklestirecegimiz bu park ayni zamanda sehitlerimizin adinin da yasayacagi anitinin bir park olarak tarihe geçmis olacak.”

Bagcilar Mahallesi Havaalani istikametinde 35 bin metrekarelik alanda insa edilen çok amaçli park projesinin açilisina KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Diyarbakir Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ali Ihsan Su, Diyarbakir Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakir Milletvekili Ebubekir Bal, AK Parti Il Baskani Mehmet Serif Aydin, Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç, Baglar Belediye Baskani Hüseyin Beyoglu, gaziler ve çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: İHA