Prof. Dr. Arslan Açiklamasi 'Kuzey Anadolu Fay Hatti'nda Yüz Yilda Bir Siddetli Bir Deprem Meydana Geliyor'

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisligi Uygulama ve Arastirma Merkezi (DEMAR) Müdürü Abdussamet Arslan, Türkiye’nin deprem bölgesi oldugunu ifade ederek, “Yaklasik 2 metre bir sikisma meydana geldigi zaman, 2 metrelik bir sikismadan sonra aniden kopuyor ve deprem oluyor. Elde edilen verilere göre hizi da 2 santimetre. 200 santimetreyi 2 santimetreye bölerseniz 100 çikiyor. Kuzey Anadolu Fay Hatti’nda yüz yilda bir siddetli bir deprem meydana geliyor” dedi.

Prof. Dr. Arslan Açiklamasi 'Kuzey Anadolu Fay Hatti'nda Yüz Yilda Bir Siddetli Bir Deprem Meydana Geliyor'
Düzce’de saat 04.08’de meydana gelen 5.9 büyüklügündeki deprem Istanbul’dan Ankara’ya kadar birçok ilde hissedilirken, 1’i agir olmak üzere 68 kisi yaralandi. Depremde can kaybi yasanmazken, kentte bazi ev ve is yerleri hasar gördü. Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisligi Uygulama ve Arastirma Merkezi (DEMAR) Müdürü Abdussamet Arslan, Ihlas Haber Ajansi muhabirine depremle ilgili açiklamalarda bulundu. Depremin felaket degil sonucunun felaket oldugunu ifade eden Arslan, “Deprem esnasinda bulundugunuz ortam güvenligi ile ilgilidir. Kutuplarda örnegin o kadar siddetli depremler oluyor ki, 9 siddetinde deprem oluyor ama haber bile olmuyor. Çünkü insan yasamiyor ama Türkiye’de ve dünyanin diger yerlerinde, yerlesim bölgelerinde bu önemli bir olay oluyor. Dolayisiyla deprem olgusunu bilmek lazim. Bulundugumuz yerin ne kadar saglam oldugu, depreme ne kadar dayanikli oldugu konusunda kafa yormamiz lazim. Çok somut bir bilgi var elimizde; bir süre önce Endonezya’da bir deprem oldu. 5.6 siddetindeydi yani bizim Düzce depreminden çok daha hafif bir depremdi ve 200 kisi öldü. Düzce depremi daha siddetli bir deprem, hatta Amerika Birlesik Devletleri Jeoloji Arastirmalari Kurumu’na (USGS) göre 6 siddetinde bile degil. 0,4’lük bir fark olmasina ragmen ki birbirinin kati seviyesinde bir farktir. Ona ragmen bizde çok sükür ki can kaybi ve göçen binamiz olmadi” diye konustu.



“Türkiye’nin bulundugu bölgede üç tane adacik var”

Dünya zemininin sivi üzerinde bulunan kati bir litosfer tabakasi oldugunu ve bunlarin da adaciklar halinde bulundugunu belirten Arslan, “Bu adaciklar birbirlerine sürtünerek, açilarak veya birbirlerine dogru hareket ederek o sivinin üzerinde yüzüyorlar. Türkiye’nin bulundugu bölgede üç tane adacik var. Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde bir Arap plagi var. Türkiye’nin kuzey kisminda bir adacik var. Bir de Dogu Anadolu Fay Hatti’ndan Yunanistan’a dogru devam eden bir adacik daha var ve bu üç parça birbirlerine göre hareket ediyorlar” dedi.



“Adaciklari uzaydan gözlemleyebiliyoruz”

Adaciklarin hareketlerini uzaydan gözlemleyebildiklerini vurgulayan Arslan, “Arap kitasi Türkiye’nin kuzeyine dogru hareket ediyor. Arap plagi ittirdigi zaman Dogu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fay Hatti’nin birlesim noktasini sabit olarak düsünürsek kuzeydeki adacigi Türkiye’nin batisina dogru sikistiriyor. Bu sikistirma olurken Ege Bölgesi’nde açilma seklinde kiriklar meydana geliyor. Kuzey Anadolu Fay Hatti’nda ise kesme seklinde ve birbirlerine göre sürtünerek hareket eden kirik görünüyor. Bu sebeple Türkiye’nin en kritik fay hatlarindan birincisi Kuzey Anadolu Fay Hatti. Bu hat Yunanistan’dan basliyor. Marmara Denizi’nin içerisinden geçerek depremi yasadigimiz Düzce bölgesine ulasiyor. Bolu, Amasya ve Tokat’tan Iran’a dogru devam ediyor” degerlendirmesinde bulundu.

“Kuzey Anadolu Fay Hatti’nda yüz yilda bir siddetli bir deprem meydana geliyor”

Dogu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarinin birlesme noktasinda sikisma meydana geldigi zaman Orta Anadolu Bölgesi’nin Bati’ya dogru hareket ettigini vurgulayan Arslan, “Bati’ya hareket edince Erzincan’dan baslayarak Kuzey Anadolu Fay Hatti üzerinden depremler tirtilin hareketi gibi Bati’ya dogru sira seklinde takip ediyor. Fay hattinin kirilmasini bir lastige benzetirsek eger, lastigi belli bir seviyeye uzatirsiniz. O zamana kadar da kuvvet uygulandigi zaman uzamaya devam eder ve biraz daha uzattiginiz zaman lastik kopar. Iste o kopma ani deprem anidir. Ama deprem anini olusturan sey nedir; o lastige biriken enerjidir yani çekerek uzattiginiz kisimdir. Yaklasik 2 metre bir sikisma meydana geldigi zaman, kaba bir tabirle 2 metrelik bir sikismadan sonra aniden kopuyor ve deprem oluyor. Elde edilen verilere göre hizi da 2 santimetre. 200 santimetreyi 2 santimetreye bölerseniz 100 çikiyor. Bu da Kuzey Anadolu Fay Hatti’nda yüz yilda bir ciddi siddetli bir deprem meydana geliyor” dedi.



“(Istanbul depremi) Tetiklemis de olabilir ama bunu söyleyebilmek için simdilik çok erken"

Düzce’de yasanan depremin Istanbul’da yasanmasi beklenen depremle iliskili olabilecegini ifade eden Arslan, sözlerine söyle devam etti:

“Gerçekten bir enerji bosaltmasi mi meydana geldi yoksa tetikledi mi? Tam tersi de olabilir. Dogudan batiya dogru sürekli bir bosaltma meydana geliyor. Körfez depremi oldu, Düzce depremi tekrar oldu ama hala Marmara Denizi içerisine dogru ilerleyemedi. Bu bölgede hala sismik bir bosluk var ve ilerlemedi. Tetiklemis de olabilir ama bunu söyleyebilmek için simdilik çok erken” ifadelerini kullandi.

Arslan, beklenilen Istanbul depreminin bir gün olacagini ve her geçen gün bu olasiligin arttigini kaydetti.

Kaynak: İHA