Cumhurbaskani Erdogan'dan Küba'ya Tarihi Hediye

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Küba Devlet Baskani Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez’e, 1902 yilinda Küba Cumhurbaskani Tomas Estrada Palma’nin Osmanli Padisahi II. Abdülhamid’e gönderdigi mektubu hediye etti. Cumhurbaskani Erdogan, o dönem Osmanli Devleti tarafindan Küba’ya gönderilen cevap mektubunu da Bermudez’e takdim etti.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Küba'ya Tarihi Hediye
Cumhurbaskani Erdogan, Küba Devlet Baskani Bermudez’e, 1902 yilinda Küba Cumhurbaskani Tomas Estrada Palma’nin Osmanli Padisahi II. Abdülhamid’e gönderdigi mektubu hediye etti.

Tarihi mektupta, dönemin Küba Cumhurbaskani Palma, II. Abdülhamid’e “Küba Cumhuriyetinin kurulusunu ve Osmanli Devleti ile dostluk iliskilerini koruma niyetini” bildiriyor.

Küba Devlet Baskani Bermudez, bu anlamli hediye için Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkür etti. Daha önce bu belgeyi görmedigini belirten Bermudez, “Tamamen tarihi bir belge” ifadelerini kullandi.

“Osmanli ile dostluk ve samimi iliskilerin korunmasi niyetini bildiririm”

Dönemin Küba Cumhurbaskani Tomas Estrada Palma’nin Osmanli Padisahi II. Abdülhamid’e gönderdigi mektup su ifadeleri içeriyor:

“Amerika Birlesik Devletleri tarafindan isgal edilen arazi tahliye edilerek 20 Mayis 1902 tarihinde ögle vakti Küba Cumhuriyetinin kuruldugunu ve Küba anayasasi geregi tarafima verilen yürütme gücünü üzerime aldigimi ekselanslarina bildirmekten onur duyarim. Bu ülke için heyecan verici bir olay olan isbu durumu siz yüce padisaha sunuyorum. Ayrica Küba Cumhuriyetinin bütün toplumlar ile ve özellikle Osmanli Devleti ile dostluk ve samimi iliskilerin korunmasi konusunda degismez niyetini Küba halki adina bildiririm. Siz yüce padisah için en samimi duygularla Allah’tan uzun ömür, mutluluk, san, kudret temenni eder, devletinizin dirlik ve düzen içinde olmasini dilerim.”

O dönem Osmanli Devleti tarafindan Küba’ya gönderilen cevap mektubunda ise su ifadeler yer aliyor:

“Soylu, yüksek rütbeli, sevgi dolu, sani yüce dostumuz hazretleri Küba Hükümetinin kurularak yürütme kuvvetinin tarafinizdan üstlenildigini ve dostluk binasinin kurulmasi dilegini içeren dostluk mektubunuz alindi ve incelendi. Osmanli Devleti ile Küba arasinda sürmesi arzu edilen dostluk baglarinin güçlenmesini saglayacak olan bu iyi niyetiniz sevindiricidir. Yüksek sahsinizin daima basarili olmasi arzusuyla isbu dostluk mektubumuz yazilmis ve gönderilmistir.”
Kaynak: İHA