Bu Hastaligin Tedavisi Yok, Evcil Hayvanlardan Da Bulasabiliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tip Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kemal Filiz, kuduzun sadece köpekten degil, kedi, sigir, koyun ve keçi olmak üzere tüm çiftlik, ev ve yabani hayvanlardan da bulasabilecegini bildirdi.

Bu Hastaligin Tedavisi Yok, Evcil Hayvanlardan Da Bulasabiliyor
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Filiz, kuduzun enfekte hayvanlarin tükürügünden yani salyasindan insanlara yayilan ölümcül bir virüs oldugunu ve genellikle isirma yoluyla diger canlilara bulastigini belirtti.

Doç. Dr. Filiz, “Ülkemizde kuduza yakalanma ve bulastirma olabilirligi en yüksek türler arasinda at, esek, inek, keçi, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar ile ayi, çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar, yarasa gibi yabani hayvanlar bulunur. Kuduz, erken müdahale edilmesi zorunlu bir hastaliktir. Kuduz belirtileri ve semptomlarinin görülmeye baslandigi hemen her vakada hastalik bireyin ölümüne neden olur. Bu nedenle kuduza yakalanma riski ile karsi karsiya kalan her bireyin korunmak için kuduz asisi yaptirmasi zorunludur” dedi.



"Kuduz virüsü enfekte canlilarin tükürügü yoluyla yayilir"

Kuduz hastaliginin nedenlerinden bahseden Doç. Dr. Filiz, “Kuduz enfeksiyonuna kuduz virüsü neden olur. Kuduz virüsü, enfekte canlilarin tükürügü yoluyla yayilir. Herhangi bir memeli, yani yavrusunu emziren hayvan türlerinin tamami kuduz virüsünü baska türlere bulastirabilir. Enfekte hayvanlar, baska bir hayvani veya kisiyi isirarak virüsü yayabilir. Daha nadir vakalarda ise enfekte olmus tükürük, agiz ya da gözler gibi mukoza zarlarinin bulundugu dokularla veya açik bir yara ile temasa girdiginde kuduz virüsü yayilabilir” ifadelerini kullandi.

"Uyurken odaya giren bir yarasa veya bir fare kisiyi uyandirmadan isirabilir"

Kuduz hastaliginin belirti ve semptomlarinin grip hastaliginin belirti ve semptomlariyla benzerlik gösterebildigine ve günlerce devam edebildigine dikkati çeken Doç. Dr. Filiz, “Bu ilk asamadan sonra ortaya çikan belirti ve semptomlar arasinda ates, bas agrisi, ajitasyon, akil karisikligi, anksiyete, asiri tükürük üretimi, halüsinasyonlar, hiperaktivite, isirilan bölgede duyu degisikligi, kismi felç, kusma, mide bulantisi, uykusuzluk, yutma güçlügü ve yutma güçlügü nedeniyle sivi içmeye karsi gelistirilen korku hissi bulunur. Daha garantili bir yaklasim olarak birey isirilip isirilmadigindan emin olmadigi durumlarda da tibbi yardima basvurmalidir. Örnegin uyurken odaya giren bir yarasa veya bir fare kisiyi uyandirmadan isirabilir. Böyle bir durumda birey kendisinin isirildigini var saymalidir" dedi.



"Yüksek ihtimalle ölüme neden olur"

"Bugüne kadar çok az sayida insan kuduzdan kurtulmus olsa da hastalik yüksek ihtimalle ölüme neden olur" diyen Filiz, "Yine benzeri bir durumda kalan ve isirildigini bildiremeyecek kadar küçük bir çocuk ya da engelli bir bireyde kuduz enfeksiyonu olustugunda buna karsi uygulanabilecek etkili bir tedavi yoktur. Bugüne kadar çok az sayida insan kuduzdan kurtulmus olsa da hastalik yüksek ihtimalle ölüme neden olur. Bu nedenle kuduza maruz kaldigini düsünen bireylerin enfeksiyonun yerlesmesini önlemek için bir dizi asi olmasi gerekir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA