Sirbistan Cumhurbaskani Vucic Ile Kosova Basbakani Kurti Yarin Brüksel'de Bir Araya Gelecek

Avrupa Birligi Dis Iliskiler Servisi (EEAS) tarafindan yapilan açiklamada, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Kosova Basbakani Albin Kurti’i arasinda yarin Belçika’nin baskenti Brüksel’de Belgrad-Pristine Diyalogu’nun Yüksek Düzeyli Toplantisi yapilacagi ifade edildi.

Kosova ve Sirbistan arasindaki gerilim devam ederken, Avrupa Birligi Dis Iliskiler Servisi (EEAS) tarafindan yapilan açiklamada, yarin acil olarak Belçika’nin baskenti Brüksel’de Belgrad-Pristine Diyalogu’nun Yüksek Düzeyli Toplantisi yapilacagi ifade edildi.

Toplantiya, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belgrad-Pristine Diyalogu ve diger Bati Balkan bölgesel meselelerinden sorumlu AB Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Kosova Basbakani Albin Kurti’i katilacak. Açiklamada, “Yüksek Temsilci, saat 08.00’den itibaren her bir liderle ayri ayri ardindan ortak bir toplanti yapacak. Acil durum toplantisinin odak noktasi, araç plakalari ve Kosovali Sirplarin Kosova kurumlarina dönüsü üzerinde durularak, mevcut krizden bir çikis yolu bulmak ve sahada daha fazla gerilimi önlemek olacak” denildi.

Toplantilarin ardindan Borrell’in basin toplantisi düzenleyecegi ifade edildi.

Sirplar Kosova kurumlarini boykot etmisti

Kosova-Sirbistan arasindaki plaka krizi sonrasi Kosova’nin kuzeyindeki Sirplarin siyasi temsilcileri, Kosova hükümeti anlasmalara uyana ve Sirp Belediyeler Birligi kurulana kadar meclis, hükümet, Kosova’nin kuzeyindeki belediyeler, yargi organlari, polis ve idari birimlerini boykot etme karari almisti.

Kosova yönetiminin ülkede yasayan Sirplar dahil herkese Kosova plakasina sahip olma zorunlulugu getirmesi Sirplarin tepkisine neden olmustu. Karara karsi çikan Sirplarin ülkenin kuzeyindeki sinir geçislerini kapatmasi iki ülke arasinda gerilimi artirmisti.
Kaynak: İHA