Mevlüde Genç'in Son Istegi Yerine Getirildi

Almanya’nin Solingen kentinde 1993 yilinda irkçilar tarafindan düzenlenen saldirida evlerinin yakilmasi sonucu 5 aile ferdini kaybeden Mevlüde Genç’in son istegi olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzali fotografi, AK Parti Istanbul Milletvekili Zafer Sirakaya ile Uluslararasi Demokratlar Birligi (UID) Genel Baskani Köksal Kus tarafindan Genç’in ailesine teslim edildi.

Mevlüde Genç'in Son Istegi Yerine Getirildi
Almanya’nin Solingen kentinde 1993 yilinda Neo-Nazilerce kundaklanan evlerinde 2 kizini, 2 torunu ve bir yegenini kaybeden Mevlüde Genç, 30 Ekim’de yasamini yitirmisti. Evlerinde birçok cumhurbaskani ve politikacinin imzali fotografinin oldugunu fakat Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzali fotografinin bulunmadigini Türkiye’nin Düsseldorf Baskonsoloslugu’nun düzenledigi Cumhuriyet Bayrami resepsiyonunda dile getiren Genç, bu dileginden bir gün sonra vefat etti. Mevlüde Genç’in son dilegini yerine getiren Cumhurbaskani Erdogan, imzali fotografini AK Parti Istanbul Milletvekili Zafer Sirakaya ile Uluslararasi Demokratlar Birligi (UID) Genel Baskani Köksal Kus araciligiyla Genç’in ailesine gönderdi. Genç ailesi, "Sayin Durmus ve Mevlüde Genç’e en iyi dileklerimle" yazili imzali fotografi teslim alarak, Cumhurbaskani Erdogan’a ve ziyarete gelenlere tesekkür etti.

Birçok ödül almisti

Sürekli Türk ve Alman toplumunu birbirine yakinlastiran açiklamalarda bulunan Mevlüde Genç, yillar önce yasanan facia karsisinda hep itidalli mesajlar vermis ve birçok ödüle layik görülmüstü. 1996’da Federal Liyakat Nisani ile ödüllendirilen Mevlüde Genç, 2003’te Friedrich-Ebert-Vakfi’nin Alman-Türk Kültür Haftalari’nda Dostluk Ödülü’ne ve 2015’te de Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Liyakat Nisani’na layik görülmüstü. Mevlüde Genç’in adina her yil irkçilikla mücadele eden kisi veya kurumlara "Mevlüde Genç Madalyasi" da veriliyor. Geçtigimiz haziran ayinda Kültür ve Turizm Bakanligi ile Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi’nin destegiyle 1993 yilinda yasanan trajediyi ve ailenin yasadigi aciyi anlatan “Bilge Ana - Mevlüde Genç” belgeselinin galasi yapilmis ve ayni isimdeki kitap yayinlanmisti. Galada konusan Mevlüde Genç, her zaman oldugu gibi saygi ve hosgörünün önemini vurgulayarak, siddet ve nefretten uzak durulmasi gerektigini ifade etmisti.

29 Mayis 1993 tarihinde gerçeklesen irkçi saldirida Hülya Genç (9), Gülistan Öztürk (12) ve Hatice Genç (18) olay mahallinde, Gürsün Ince (27) ve Saime Genç (4) ise yarali olarak kaldirildiklari hastanede hayatlarini kaybetmisti. Olaydan sonra yakalanan saldirganlar yargilanmis, 4 asiri sagci genç çesitli hapis cezalari almisti. Saldirganlarin ikisi ise iyi halden serbest birakilmisti. 1995 yilinda cinayetten suçlu bulunan failler cezalarini çektikten sonra tahliye edilmisti.
Kaynak: İHA