NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Bunun, Rusya'nin Baska Bir Ülkeyi Isgal Ettigi Savas Oldugunu Unutmamaliyiz'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarina iliskin yaptigi açiklamada, "Bunun, Rusya’nin baska bir ülkeyi isgal ettigi savas oldugunu unutmamaliyiz" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Bunun, Rusya'nin Baska Bir Ülkeyi Isgal Ettigi Savas Oldugunu Unutmamaliyiz'


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savasi ve Polonya’ya düsen füzelere iliskin Ingiliz yayin kurulusu BBC’ye konustu.

Dün aksam saatlerinde Polonya’ya düsen ve 2 kisinin hayatini kaybetmesine neden olan füzelerle ilgili baslatilan sorusturmanin devam ettigini belirten Stoltenberg, "Savaslar tehlikeli ve hatalar olur" dedi.

Ukrayna’nin kazada Moskova’yi suçlamasina iliskin de Kiev’in kendini savunma hakki oldugunun altini çizen Stoltenberg, "Bunun, Rusya’nin baska bir ülkeyi isgal ettigi savas oldugunu unutmamaliyiz. Hepimiz baris ve anlasmali bir çözüm istiyoruz. Ama ayni zamanda, barisin, Rusya ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Ukrayna’nin savasmayi durdurmasi sonrasi saglanacagini anlamak zorundayiz. Eger Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna savasmayi keserse, Ukrayna bagimsiz ve egemen bir devlet olmayacak" ifadelerini kullandi.

"Bu savas büyük ihtimalle müzakere masasinda son bulur"

Rusya Devlet Baskani Putin’in, Ukrayna’yi isgalinde iki büyük hata yaptigini söyleyen Stoltenberg, Putin’in ilk olarak Ukrayna’yi ikinci olarak ise NATO ve müttefiklerini küçümsedigini belirtti.

Rusya ile Ukrayna arasindaki müzakereler hakkinda da konusan Stoltenberg, "Bazi durumlarda, bu savas büyük ihtimalle müzakere masasinda son bulur. Fakat biliyoruz ki bu müzakerelerin sonucu, savas alanindaki güçle yakindan baglantili" dedi.

NATO’nun, yakin zamanda müzakere masasina oturulup oturulamayacagina iliskin görüsünün soruldugu soruya cevap veren Stoltenberg, NATO’nun, Kiev’e silah ve asker göndererek Ukrayna’ya destek oldugunun altini çizdi. Stoltenberg ayrica, dogalgaz boru hatlarinda bir anlasmaya varilip varilmayacagi konusunda da kararin bagimsiz bir devlet olan Ukrayna tarafindan verilecegini ifade etti.



Rusya ile ABD arasinda iletisimin var oldugunu ve NATO’nun da Rusya ile iletisim kanallarina sahip oldugunu belirten Stoltenberg, "NATO olarak bu gibi durumlara yillarca hazirlikli olmaliyiz. Olaylar ve kazalar oldugunda, komsumuzda savas çiktiginda durumun kontrolden çikmamasi saglamaliyiz. Dün, ölçülü ve sakin ama ayni zamanda da kararli bir tepki vererek bunu tam anlamiyla saglamis olduk" dedi.

Kaynak: İHA