Isveç Parlamentosunda 'Terörle Mücadele Yasa Tasarisi' Onaylandi

Isveç parlamentosunda yapilan oylamada, terörle mücadele kanunlarini sikilastiran anayasa degisikligi onaylandi.

Isveç Parlamentosunda 'Terörle Mücadele Yasa Tasarisi' Onaylandi
Türkiye’nin Isveç’ten NATO üyeligi için terörle mücadele konusunda daha siki önlemler alinmasi yönündeki talebi dogrultusunda Isveç parlamentosu, terörle mücadele kanunlarini sikilastiran anayasa degisikligini onayladi. Isveç’in 349 sandalyeli parlamentosunda yapilan oylamada, 278 milletvekili “evet” oyu verirken, 25 milletvekili ise “hayir” oyu verdi. Oylamaya 46 milletvekili ise katilmadi. Sol Parti ve Yesiller Partisi, söz konusu anayasa degisikligine karsi çikti.

Anayasa degisikligi, teröre bulasan veya destekleyen gruplar söz konusu oldugunda örgütlenme özgürlügü sinirlanmasini ve buna karsi yeni yasalar getirilmesini mümkün kiliyor.

Milletvekillerine öneriyi onaylamalarini tavsiye eden parlamentonun anayasal isler ile ilgili daimi komitesine göre, degisiklik, "terör örgütüne katilimin daha genis çapta suç sayilmasini veya terör örgütünün yasaklanmasini" saglayacak.

Uzmanlar ise, anayasa degisikliginin terör örgütü PKK/YPG üyelerinin yargilanmasini kolaylastiracagini ifade etti.



Tartismali casusluk yasasi da onaylandi

Isveç parlamentosu ayrica, anayasanin basin özgürlügü ve ifade özgürlügü ile ilgili maddelerini tartismali bir sekilde degistiren yabanci casuslukla ilgili yeni bir yasayi oyladi. Oylamada, 270 milletvekili “evet” oyu, 37 milletvekili “hayir” oyu kullanirken, 42 milletvekili ise oylamaya katilmadi.

Anayasada yapilan degisiklik ile Isveç’in BM veya NATO gibi uluslararasi kuruluslarla veya baska bir ülkeyle olan iliskilerini etkileyen ve böylece yabanci bir güce yardim eden gizli verileri ifsa edenlere hapis cezasi getirilirken, “yabanci casusluk” suçu isleyenler 4 yila, “agirlastirilmis yabanci casusluk” suçu isleyenler 8 yila kadar hapis cezasi ile karsi karsiya kalacak.

Isveç’in mevcut casusluk yasasina göre, elde edilen, ifsa edilen veya baska bir ülkeye aktarilan gizli bilgiler Isveç’in güvenligine dogrudan zarar vermelidir. Yeni yasaya göre ise, baska bir ülke ile iliskilerin zedelenmesi yeterli olarak görülecek.

Oylamadan önce Basbakan Ulf Kristersson, degisikliklerin Isveç’in uluslararasi isbirligi yetenegini gelistirmek için gerekli oldugunu savundu.

Her iki Anayasa degisikligi, 1 Ocak 2023’te yürürlüge girecek.
Kaynak: İHA