7. Uluslararasi Mugla Aricilik Ve Çam Bali Kongresi Basladi

Aricilik sektörünü uluslararasi düzeyde tüm paydaslari ile bulusturan 7. Uluslararasi Mugla Aricilik ve Çam Bali Kongresi Mugla’nin Marmaris ilçesinde basladi.

7. Uluslararasi Mugla Aricilik Ve Çam Bali Kongresi Basladi


Marmaris’te bir otelde 4 günü kapsayacak sekilde gerçeklesecek olan kongrede Türkiye ve dünya ariciliginin teknik ve ekonomik sorunlari, konularinda uzman ulusal ve uluslararasi bilim insanlarinin ve aricilarin katilimi ile ele alinacak. Kongre öncesinde düzenlenen basin toplantisinda Türkiye Aricilar Birligi Baskani ve ayni zamanda Kongre Baskani Ziya Sahin, Kongre Sponsor Firmasi olan BEE’O’nun Kurucu Ortaklarindan Dr. Asli Elif Tanugur Samanci ve Mugla Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Veli Türk’e kongrenin içerigi hakkinda bilgi verdi. Türkiye Aricilar Birligi (TAB) Genel Baskani Ziya Sahin, Ihlas Haber Ajansina yaptigi açiklamada, 2008 yilinda basladiklari ve iki yilda bir yapilan kongre ile ilgili, "Bugün kongrenin 7’ncisini yapiyoruz. Bir tek atladigimiz yil 2020 yilinda pandemiden dolayi kongre yapamadik. Her iki yilda bir yapiyoruz. Uluslararasi Mugla Aricilik ve Çam Bali Kongresini o yillardaki çam ballari sorunlari nedeniyle böyle bir kongreye hazirlik yaptik. Bu kongre artik uluslararasi ve dünyanin bir deyisle de Türkiye’nin bütün aricilarin kongresidir. Bunu böyle bilmek lazim. Yedinci kongreye kadar bütün Türkiye’deki aricilarimiz var. Birlik baskanlarimizin sonsuz destekleri oldu. Dolayisiyla bu kongre Türkiye’nin kongresidir diyorum" dedi.



"Baldaki düsüsün asil sebebi küresel isinma"

Çam bali rekoltesindeki düsüse iliskin konusan Sahin, "Çam balindaki rekolte yanginlardan sonra düstü. Marmaris’te ciddi bir alan yandi. Ama diger illerimizdeki yani Mugla’daki 70 bin hektara yakin bir alanin 11 hektari yandi. Yani yine bizim neresinden bakarsan bakiniz, 55-60 bin hektarlik bir çam bali alanimiz var. Ama mesela bu seneki düsüsün temel nedeni küresel iklim degisikligi. Yanginlara sirtimizi dayamamak lazim. Küresel iklim degisikligi nedeniyle bölgede bir varyasyon, degisim oldu. Dolayisiyla sel iklim degisikligine karsi da önlemler almamiz lazim" dedi.



Kongre Dünya Konusuyor Paneli, Üretici Konusuyor Paneli, Sektör Konusuyor Paneli, Yarismalar, Ödül Töreni, 4. Ormanlarimiz ve Aricilik Çalistayi, Teknik Gezi ile devam edecek.

Öte yandan toplantiya, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ebubekir Gizligider, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabeyli, Mugla Valisi Orhan Tavli, il ve ilçe protokolü, 12 ülkeden arastirma görevlileri, bal üreticileri ve sektör temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA